Компютърна игра: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
Обикновено става дума за противопоставяне на играча срещу един (рядко и повече) равностоен опонент (''Street Fighter'', ''[[Mortal Kombat]]'') или на цяла армия от по-слаби противници (''[[Doom 3]]'', ''The Suffering''). При първия тип игри се набляга на ръкопашния бой и тъй като основните лица в играта са ограничен брой уникални герои, всеки от тях е детайлно анимиран с отличителни за него специални удари и хватки. Този тип игри обаче напоследък е ограничен почти единствено до света на конзолните игри, а се набляга на втория от споменатите типове. Като те се делят на следните подвидове:
 
* '''екшън от първо лице''' (''Call of Duty 2'', ''[[Doom 3]]'', ''Halo'',''[[Urban Terror]]'',''[[Age of chivalry]]'') - при тях гледната точка на играчът съвпада с тази на компютърният герой, като от последния се вижда най-много ръката/цете държаща/щи оръжието(при някои като при ''Dark Messiah of Might & Magic'' например се виждат и краката като се погледне надолу). Този тип [[интерфейс]] е най-вече удобен за огнестрелни оръжия, защото насочването и прицелването е сравнително лесно с мишката като устройство за управление. Тези игри разполагат с определен арсенал от мощни оръжия, които героят намира във различните нива или се играе в [[multyplayer|multiplayer]](което е истинското придезвикателствопридизвикателство за играча).
 
* '''екшън от трето лице''' (''BloodRayne 2'', ''Gears of War'', ''[[Prince of Persia: The Sands of Time]]'' трилогията) - с камерата се наблюдава в цял план героят, което позволява освен стандартните за жанра огнестрелни оръжия и използването на хладни оръжия, както и различни хватки с голи ръце. И въпреки че основен момент си остава изтребването на неопределен брой злонамерени врагове, при тези игри може да се срещнат и различни пъзели, като натискането на различни бутони, ключове и т.н., както и местенето на каменни блокове за достигане на недостъпни иначе места (''Legacy of Kain'' серията, ''[[Tomb Raider]]'').
 
=== Ролева игра ===
Игра, в която играчът поема управлението на герой или група герои, като всеки от тях притежава индивидуални статистики и умения, които се развиват и обновяват (''[[Diablo II]]'',("[Final Fantasy 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14],15") ''[[World of Warcraft]]'', ''[[Guild Wars]], ''[[Neverwinter Nights]]'' и др.).
 
Целта отново е избиването на армии от вражески единици, но играчите притежават инвентар - набор от предмети, които могат да екипират или продават, за да събират пари за по-добра екипировка. Основната характеристика на тази игра е развитието - героите претърпяват огромна промяна от началото на играта до края - било то в нарастването на силата им или в научаването на куп умения, които използват, за да взаимодействат с околната среда или с компютърно управляемите герои. Последните са т.нар. NPC (non player characters), които са неутрални единици с които героят/ите могат да общуват или търгуват. Специфичното за тези игри е наличието на "задачи" (quests), които играчите трябва да изпълняват и които им носят определени точки опит (xpXP)- на базата на този опит героите качват нива - което по-просто казано увеличава индивидуалните им статистики. Много от ролевите игри, които излизат за компютър, са базирани на системата за [[Настолна ролева игра|настолни ролеви игри]] [[Dungeons & Dragons]], и представляват набор от правила за развитието на героите, както и различните класове герои и уменията, които те могат да научат в съответствие с натрупания опит.
 
=== Приключенска игра ===
Анонимен потребител

Навигация