Направо към съдържанието

Червени бригади: Разлика между версии

162 байта добавени ,  преди 6 години
редакция без резюме
м (Робот: Преместване на 35 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q194019.)
Редакция без резюме
 
'''Червените бригади''' ({{lang-it|Brigate Rosse}}, или само ''BR'') е италианска крайнолява [[тероризъм|терористична]] организация, действала в периода на 70-те и 80-те години на 20 век в [[Италия]]. Организацията съчетава методите на градската партизанска война с ненасилствени методи (пропаганда, създаване на полулегални организации в заводи и университети).
 
Първата операция на групата е на 28 ноември 1970 г. - серия взривове в завода на „[[Пирели]]“. Още от началото в организацията се оформят две основни групи или течения.
==Предпоставки и подбуди за появата на Червените бригади==
 
==Дейност на Червените бригади==
През декември 1971 г. ограбват 800 хиляди лири от магазин „Коин“, а след това 14 милиона лири от банка „Сан Просперо“ в Реджо Емилия. През 1972 г. осъществяват първото си отвличане на ръководител от фабрика, за да допълнят финансите си. През първите 2 години събират бойни отряди и изграждат организационна структура. След това започват бойни действия. Организацията рязко се отличава от другите леви групи в Италия със своята организираност и безкомпромисност. Това ги прави много опасни противници за властите в страната.