Разлика между версии на „Лом (община)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
 
'''Община Лом''' се намира в Северозападна [[България]] и е една от съставните [[община|общини]] на [[Област Монтана]].
 
== География ==
=== Географско положение, граници, големина ===
Общината е разположена в северната част на [[Област Монтана]]. С площта си от 323,882 km<sup>2</sup> заема 4-то място сред 11-те общините на областта, което съставлява 8,91% от територията на областта. Границите ѝ са следните:
* на югоизток – [[Община Вълчедръм]];
* на юг – [[Община Якимово]], [[Община Медковец]] и [[Община Брусарци]];
* на запад – [[Община Ружинци]] и [[Община Димово]], [[Област Видин]];
* на север – [[Румъния]].
 
=== Природни ресурси ===
==== Релеф ====
Релефът на Община Лом е низинно-равнинен до хълмист и предоставя прекрасни условия за развитие на растениевъдството и за механизирана обработка на земята. Територията ѝ изцяло попада в пределите на [[Западна Дунавска равнина|Западната Дунавска равнина]].
 
От югозапад на североизток и север през средата на общината протича най-долното течение на река [[Лом (река)|Лом]]. Долината ѝ е с асиметрични брегове – десен висок и стръмен (на места денивелацията превишава 100 m) и ляв нисък и полегат. От високия стръмен бряг на реката с общ наклон на изток и югоизток се простира обширна равнина, която продължава до долината на река [[Цибрица]] в пределите на общините Вълчедръм и Якимово. Левият нисък бряг на река [[Лом (река)|Лом]] постепенно се повишава в северозападна посока към река [[Дунав]] и [[Арчаро-Орсойска низина|Арчаро-Орсойската низина]], където завършва със стръмни склонове. Тук южно от село [[Добри дол (Област Монтана)|Добри дол]] се намира най-високата точка на община Лом – '''194,5 m'''.
 
В крайните западни и източни ъгли на общината се простират части от две низини, които се явяват заливни тераси на река [[Дунав]]. На запад се намира Орсойската низина, която е източно продължение на [[Арчаро-Орсойска низина|Арчаро-Орсойската низина]]. Нейната площ е около 32 km<sup>2</sup>. В най-източният ъгъл на общината, землището на село [[Станево]] се простира западната част на [[Цибърска низина|Цибърската низина]]. Тук, на брега на [[Дунав]] се намира минималната кота на общината – 27 m н.в.
 
==== Води ====
В пределите на община Лом се простира участък от 37 km от южния бряг на река [[Дунав]] от km 721 до km 758 (километрите се отчитат от устието на реката). Основна водна артерия на общината е река [[Лом (река)|Лом]], която протича през нея с последните си 15 km от най-долното си течение. Тя навлиза в общината южно от село [[Сталийска махала]], минава покрай селата [[Трайково]] и [[Замфир]] и източно от град [[Лом]] се влива отдясно в река [[Дунав]].
 
На територията на община Лом, южно и източно от село [[Ковачица]] има изградени два големи язовира („Ковачица“ и „Липница“), водите на които са използват за напояване на обширните земеделски земи в района.
 
== Население ==

Навигация