Рул (морски термин): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Ред 6: Ред 6:
Обикновено управлението на руля се извършва от [[Щурвал|щурвал]].
Обикновено управлението на руля се извършва от [[Щурвал|щурвал]].


Двата основни вида рул са следните: '''Балансирен рул''' (като правило са обтекаеми); '''Полубалансирен рул''' - различава се по това, че неговата балансирна част е с по-ниска от основната<ref>Балансирный руль // Военная энциклопедия : в 18 т. / Под ред. В. Ф. Новицкого и др. — СПб. : Т-во И. В. Сытина, 1911—1915.</ref>.
Двата основни вида рул са следните: '''Балансиран рул''' (като правило са обтекаеми); '''Полубалансиран рул''' - различава се по това, че неговата балансирна част е с по-ниска от основната<ref>Балансирный руль // Военная энциклопедия : в 18 т. / Под ред. В. Ф. Новицкого и др. — СПб. : Т-во И. В. Сытина, 1911—1915.</ref>.


== Източници ==
== Източници ==

Версия от 08:11, 11 април 2016

Рул:
1 — перо на руля
2 — рулева кука
3 — шарнир
4ахтерхщевен
5 — борд

Рул (от Шаблон:Lang-nl) — вертикална пластина (перо на руля), въртящо се по ос, наречена баллер в кърмовата подводна част на плавателен съд. Служи за завиване на съда наляво или надясно[1].

Принципа на действие се базира на отклоняването на насрещния поток вода и придаване на противоположен изтласкващ момент на сила към кърмата на плавателния съд.[2].

Обикновено управлението на руля се извършва от щурвал.

Двата основни вида рул са следните: Балансиран рул (като правило са обтекаеми); Полубалансиран рул - различава се по това, че неговата балансирна част е с по-ниска от основната[3].

Източници

  1. Руль // Малый энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: В 4 томах. — СПб., 1907—1909.
  2. Руль // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: В 86 томах (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890—1907
  3. Балансирный руль // Военная энциклопедия : в 18 т. / Под ред. В. Ф. Новицкого и др. — СПб. : Т-во И. В. Сытина, 1911—1915.

Литература

  • Ловягин Р. М., —. Руль // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: В 86 томах (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890—1907
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Судовой руль“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​