Разлика между версии на „Музикален стил“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м
м
 
'''Музикален стил''' е понятие, отнасящо се до образната система от изразни средства, обуславящи идейното съдържание на едно музикално произведение и отразяващи неговите естетически възгледи. Понятието има тесен и широк смисъл и често погрешно музикалният стил се свързва с понятието [[музикален жанр]].
 
 
==Музикален жанр=
 
Жанрът е универсална категория, която се среща във всички видове изкуства. Понятието "жанр" най-непосредствено е свързано с френското "genre", което означава род, вид, вкус, обичай.
В съществуващите видове изкуства "жанр" има широко разпространение като понятие в различни нюанси. С "жанрова живопис4 се определяспецификата на произведения от изобразителното изкуство с битова тематика. В театъра и киноизкуството с "жанрова сцена" се характерезират ярки живописни сцени или картини, изпълнени с колорит, с пъстрота и своеобразна емоционална атмосфера.
В музикалното изкуство и наука съществува развита и богата жанрова система, която се заражда и развива още от най-отдалечени исторически времена.
Музикалните жанрове представляват видове произведения с определено и практическо приложно предназначение.
Музикалните жанрове притежават характерни черти и особености, благодарение на които се разпознават. Произведения с по-ясно проявени жанрови черти се възприемат без усилие дори и в композиции със сложен музикален език.
Жанровете отразяват разнообразни жизнени явления, чертите на националната психика и бета, в тях присъстват живителните сили на природата. В музиката на [[Григ]] слушателят лесно разпознава свежестта на далечната северна чувствителност, поетиката на скандинавската природа, а в музиката на [[Пипков]] и [[Владигеров]] ни завладява свежестта и самобитността на българското изкуство.
Жанровете в музиката възникват и се оформят при определени социално - исторически условия. Жизнената среда, в която се появяват, отразява особеностите на музикалното мислене, присъщи на историческата епоха, естетиката и творческите възгледи на композиторите.
Музикалните жанрове са своеобразно "огледало" на своето време. Но с настъпването на нова историческа епоха някои от тях отмират, докато други продължават да се развиват.
Музикалните жанрове се намират в процес на постоянно движение и обновяване. Те не съществуват изолирано един от друг, а постоянно взаимодействат помежду си.
 
 
 
==Жанрова принадлежност на музикалните стилове==
1207

редакции

Навигация