Разлика между версии на „Панагюрище (община)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
'''Община Панагюрище''' се намира в [[Южна България]] и е една от съставните [[община|общини]] на [[Област Пазарджик]].
 
== География ==
Общинският център, град [[Панагюрище]], е разположено в полите на Същинска [[Средна гора]] на 523 м надморска височина, 90 км източно от [[София]] и 42 км северно от [[Пазарджик]].
=== Географско положение, граници, големина ===
Общината е разположена в северната част на [[Област Пазарджик]]. С площта си от 598,913 km<sup>2</sup> заема 4-то място сред 12-те общините на областта, което съставлява 13,37% от територията на областта. Границите ѝ са следните:
* на изток – [[Община Стрелча]];
* на юг – [[Община Пазарджик]];
* на югозапад – [[Община Лесичово]];
* на запад – [[Община Ихтиман]], [[Софийска област]];
* на север – [[Община Мирково]], [[Община Златица]], [[Община Чавдар]] и [[Община Пирдоп]], [[Софийска област]];
* на североизток – [[Община Копривщица]], [[Софийска област]].
 
=== Природни ресурси ===
==== Релеф ====
Релефът на общината е средно и ниско планински, като територията ѝ изцяло попада в пределите на планината [[Средна гора]].
 
На изток от долината на река [[Тополница (приток на Марица)|Тополница]] (около 90% от площта ѝ) в пределите на общината попадат крайните западни, най-високи части на [[Същинска Средна гора]]. Тук западно от село [[Панагюрски колонии]] се издига най-високата точка на общината – връх '''Братия (1518,5 m)'''.
 
Останалите около 10% от територията на общината, на запад от долината на [[Тополница (приток на Марица)|Тополница]] се заемат от крайните източни части на рида [[Белица (рид)|Белица]], част от [[Ихтиманска Средна гора]]. Максималната му височина в пределите на общината е връх Арамлиец (1196 m).
 
Минималната надморска височина от 303 m се намира в коритото на река [[Луда Яна]], разположена източно от село [[Левски (Област Пазарджик)|Левски]].
 
==== Води ====
Най-голямата река в община Панагюрище е река [[Тополница (приток на Марица)|Тополница]] (ляв приток на [[Марица]]), която протича с част от средното си течение през западната ѝ част на протежение от около 15 km. На нея, в [[община Ихтиман]] е изградена преградната стена на [[Тополница (язовир)|язовир Тополница]], като южно от село [[Поибрене]] в пределите на общината попада „опашката“ на язовира.
 
От север на юг през общината протича цялото течение на река Панагюрска Луда Яна, която югоизточно от село [[Попинци]] се съединява със [[Стрелчанска Луда Яна]] и дава началото на река [[Луда Яна]]. Източно от село [[Левски (Област Пазарджик)|Левски]] тя напуска пределите на общината. Най-големият приток (десен) на река Панагюрска Луда Яна е река Банска Луда Яна.
 
== Население ==

Навигация