Разлика между версии на „Манга“

Направо към навигацията Направо към търсенето
56 байта изтрити ,  преди 4 години
м
Премахнати редакции на 77.76.163.202 (б.), към версия на CommonsDelinker
м (Премахнати редакции на 77.76.163.202 (б.), към версия на CommonsDelinker)
Най-популярните манга творби често се адаптират за [[аниме]] (японски анимации, с характерен графичен стил), като сценарият обикновено се преработва, за да се привлече по-широка публика. Макар и по-рядко, анимето също може да се преработи в манга. В англоговорящите страни съществува широко разпространеното грешно схващане, че думата „манга“ се отнася за японската анимация („аниме“ е правилният термин за това). Това отчасти е резултат от факта, че името и логото на една от най-големите компании разпространители на японска анимация сред западната публика е Manga Entertainment.
 
==Етимология==
==Дааа даааа дааа дааааааа ==
==Публикации==
==Ne we toopa :))==
===История===
Още от самото зараждане на японската култура съществуват рисунки, наподобяващи по идеи и структура днешните манга комикси. Археолозите са открили плочи с подобни изображения дори в древни японски гробници. От [[12 век]] в [[Япония]] се появяват сатирични рисунки и картини с хумористичен характер. Особено изкусен в този вид изкуство е бил японският художник [[Хокусай]], живял в началото на [[19 век]]. След [[1868]] г. Япония започва развитието на модерната медийна комуникация, включително вестници и списания. В тях за първи път се появява мангата. Но най-значителният напредък в този вид изкуство идва след края на [[Втората световна война]], когато окончателно се формира модерната манга като вид изкуство. С други думи, съвременната манга, която се разпространява в момента, е мангата, която се е появила след ВСВ. Този вид манга има вече половинвековна история.
Днешната манга включва почти всичко: от книжки с вицове до [[мелодрама]], [[научна фантастика]], литературни произведения като [[роман]]и до [[пътепис]]и, и даже упътвания за учебни и [[дидактика|дидактични]] цели.
 
===Жанрове===
===Жан Клод Ван Дан каппа===
===Списания и издателска терминология===
===Dōjinshi===
* В съвременните комикси е силно застъпена употребата на [[неологизъм|неологизми]], научно-технически термини, чуждестранни (особено английска) и японоограничена лексика. Също така [[Фантастика|фантастичните]] елементи са често силно застъпени.
 
==Вижте ми паткатасъщо==
* [[комикс]]
* [[аниме]]
*(на италиански) Marcella Zaccagnino and Sebastiano Contrari. [http://limes.espresso.repubblica.it/wp-content/uploads/2007/10/manga-giapponeallaconquistadelmondo.pdf „Manga: il Giappone alla conquista del mondo“] ([http://www.webcitation.org/6P2CA2j7h Archive]) [https://en.wikipedia.org/wiki/Limes,_rivista_italiana_di_geopolitica Limes, rivista italiana di geopolitica.] 31/10/2007.
 
==Външни препаткипрепратки==
* [https://www.dmoz.org/Arts/Comics/Manga Manga] at [https://en.wikipedia.org/wiki/DMOZ DMOZ]
* {{икона|en}} [http://www.manga-kun.com/ Manga-kun] – Проект, свързан с манга произведения.

Навигация