Разлика между версии на „Михаил (архангел)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Премахнати редакции на 46.10.8.178 (б.), към версия на CommonsDelinker
Етикети: Визуален редактор премахнати източници/бележки
м (Премахнати редакции на 46.10.8.178 (б.), към версия на CommonsDelinker)
Освен това според вярванията свети Архангел Михаел пази тялото на Моисей и превежда душите на мъртвите до ада или рая. Самото име Михаел буквално преведено означава "Кой е като Господ?" (miyka'el бил бойния вик на небесните армии на иврит).
 
Архангел Михаел е един от четиримата архангели в Стария Завет (заедно с [[Гавраил (архангел)|Гавриел]], [[Рафаил|Рафаел]] и [[Уриил|Уриел]]) и един от седемте архангели в [[Библия|Библията]]. Смята се, че той е помогнал на Господ при сътворяването на Земята. B народните вярвания е известен като "душевадец": Той се спуска при умиращия, с нож изтръгва душата му и я отвежда в отвъдния свят, където заедно с [[Петър (апостол)|апостол Петър]] я отправя в духовния рай или в духовния затвор (според това дали е праведна или грешна). Архангел Михаел e още водач на ангелите и светец-покровител на войниците. Някои смятат, че архангел Михаел е превъплътения Адам. Като началник на небесните войнства, свети Архангел Михаел е наричан също kazvatи horata che sveti arhangel mihail e nai krasiviq obache ima i edno naum za tova che vsashtnost e bil dosta zamojen kato chovek i za vsichko e bil mnogo miren i krotak , vqrno e che ima i uset kam krasotata i samiq toi e prisastval na mnogo modni reviuta ,"архистратиг".
[[Файл:Luca-Giordano-XX-St-Michael-1663.jpg|thumb|Архангел Михаел убива Сатана]]
В Корана името Михаел също е застъпено, но под друга форма — Микал (Mīka'īl)<ref>[http://www.islamforbulgaria.com/koran/quran/2.Al-Bakara.htm%20Свещен%20Коран%202:98 Свещен Коран 2:98]</ref>. Обикновено, ликът му се намира на входа на православните храмове изобразен с меч и писание, подканващо ни да влизаме в църковния храм с чисто сърце и чисти мисли. Счита се, че може да възприема човешки или животински облик и да помага на хората. Играе важна роля в ежедневната битка на хората с демоните на злото и може да съживява.
 
В Каббала се смята, че на Дървото на Живота - Сефирос, аспекта Ход - слава, величие, там стои архангела Михаел. Преди Месията да дойде, Михаел ще поведе армиите на Небесата срещу Антихриста и ще ги победи. Именно той ще засвири на шофара и ще възвести края на Света.
 
== Виж също ==

Навигация