Държавна награда на СССР: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Добавяне на Категория:Награди за изкуство, ползвайки HotCat
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
: ''За Сталинската награда за укрепване на мира между народите вижте [[Ленинска награда за мир]].''
: ''За Сталинската награда за укрепване на мира между народите вижте [[Ленинска награда за мир]].''
----


'''Държавната награда на СССР''' ({{lang-ru|Государственная премия СССР}}), наричана и '''Сталинска награда''' (''Сталинская премия''), е най-висшата държавна награда за поощряване на гражданите на [[Съветския съюз]].
'''Сталинската награда''' е форма на поощрение на гражданите на [[Съюз на съветските социалистически републики|СССР]], за високи творчески постижения в областта на науката, изкуството, техниката и литературата и коренно усъвършенстване на методите на производство в периода [[1940]] - [[1953]] година.
Учредена е през [[декември]] [[1939]] в чест на шесдесетгодишнината на [[Сталин]]. На [[1 февруари]] 1940 Съветският народен комисарият (Совнарком) учредява 4 премии по 100 рубли всяка, присъдени за високи постижения в литературата - за поезия, проза, драматургия и литературна критика. През [[1949]] е учредена Международна Сталинска награда "За укрепване мира между народите". Сталинските награди се присъждали ежегодно и се явявали знак за висок научен, културен, инжинерно или организационно-технически принос на лауреата. Абсолютен рекордьор по присъдени награди бил авиоконструкторът [[Илюшин]] с присъдени 7 награди.


С нея съветски граждани са удостоявани за високи творчески постижения в областта на науката и техниката, литературата и изкуството, както и за коренно усъвършенстване на методите на производство в периода [[1940]] - [[1953]] година. Сталински награди се присъждат ежегодно и са знак за висок научен, културен, инженерно или организационно-технически принос на лауреата. Абсолютен рекордьор по присъдени награди бил авиоконструкторът [[Илюшин]] с присъдени 7 награди.
През [[1966]] година Сталинската премия се заменя с Държавна премия на СССР.
В хода на изкореняване на култа към личността на Сталин дипломите и почетните знаци на лауреатите били заменени с почетни знаци и дипломи на Държавната премия на СССР от съответната степен. В учебната и справочната литература методично Сталинска премия се е заменяла с Държавна премия. Информацията за лауриатите постепенно се размивала и изчезвала.


Учредена е през декември [[1939]] г. в чест на 60-годишнината на [[Сталин]]. На [[1 февруари]] 1940 г. [[Совнарком|Съветският народен комисариат]] (Совнарком) учредява 4 премии по 100 рубли всяка, присъдени за високи постижения в литературата - за поезия, проза, драматургия и литературна критика. През [[1949]] г. е учредена [[Ленинска награда за мир|Международната Сталинска награда „За на укрепване мира между народите“]], която по-късно е преименувана от Сталинска на Ленинска чест на [[Владимир Ленин]]).
{{СССР-мъниче}}

През [[1966]] година Сталинската премия се заменя с Държавна премия на СССР. В хода на изкореняване на [[култ към личността|култа към личността]] на Сталин дипломите и почетните знаци на лауреатите са заменени с почетни знаци и дипломи на Държавната премия на СССР от съответната степен. В учебната и справочната литература методично изразът „Сталинска премия“ се заменя с „Държавна премия“. Информацията за лауреатите постепенно се размива и изчезва.


[[Категория:Награди на СССР]]
[[Категория:Награди на СССР]]

Версия от 16:51, 19 май 2016

За Сталинската награда за укрепване на мира между народите вижте Ленинска награда за мир.

Държавната награда на СССР (Шаблон:Lang-ru), наричана и Сталинска награда (Сталинская премия), е най-висшата държавна награда за поощряване на гражданите на Съветския съюз.

С нея съветски граждани са удостоявани за високи творчески постижения в областта на науката и техниката, литературата и изкуството, както и за коренно усъвършенстване на методите на производство в периода 1940 - 1953 година. Сталински награди се присъждат ежегодно и са знак за висок научен, културен, инженерно или организационно-технически принос на лауреата. Абсолютен рекордьор по присъдени награди бил авиоконструкторът Илюшин с присъдени 7 награди.

Учредена е през декември 1939 г. в чест на 60-годишнината на Сталин. На 1 февруари 1940 г. Съветският народен комисариат (Совнарком) учредява 4 премии по 100 рубли всяка, присъдени за високи постижения в литературата - за поезия, проза, драматургия и литературна критика. През 1949 г. е учредена Международната Сталинска награда „За на укрепване мира между народите“, която по-късно е преименувана от Сталинска на Ленинска (в чест на Владимир Ленин).

През 1966 година Сталинската премия се заменя с Държавна премия на СССР. В хода на изкореняване на култа към личността на Сталин дипломите и почетните знаци на лауреатите са заменени с почетни знаци и дипломи на Държавната премия на СССР от съответната степен. В учебната и справочната литература методично изразът „Сталинска премия“ се заменя с „Държавна премия“. Информацията за лауреатите постепенно се размива и изчезва.