Лява (река): Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
от ляво
м (област с малка буква)
м (от ляво)
'''Лява река''' (или [[Козничка река]]) е [[река]] в [[Западна България]], [[област Кюстендил]], общини [[община Кюстендил|Кюстендил]], [[община Бобов дол|Бобов дол]] и [[община Невестино|Невестино]], ляв приток на река [[Струма]]. Дължината ѝ е 20 км.
 
Лява река извира на 1300 м н.в., на 500 м североизточно от връх Виден (1487 м), първенецът на [[Конявска планина]]. До село [[Горна Козница]] протича в дълбока и силно залесена долина, като прави голяма, изпъкнала на север дъга. При [[Горна Козница]] излеза от планината и навлиза в източната, хълмиста част на [[Кюстендилската котловина]], където долината ѝ се разширява, а течението ѝ е в посока юг-югоизток. След устието на най-големия си приток Габрешевска река (ляв) завива на югозапад и се влива отлявоот ляво в река [[Струма]], на 437 м н.в., точно преди навлизането на последната в [[Скрински пролом|Скринския пролом]].
 
Площта на водосборният басейн на реката е 65 км<sup>2</sup>, което представлява 0,38% от водосборния басейн на река [[Струма]]. Реката отводнява част от южните склонове на [[Конявска планина]] и най-северозападната част на историко-геогрфската област [[Разметаница]].
43 645

редакции

Навигация