Разлика между версии на „Енрике IV (Кастилия)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
 
== Брак ==
Енрике има два брака.
Енрике има два брака. Първият му брак с [[Бланш Наварска]], продължил цели тринадесет години, е разтрогнат от папа Николай V, тъй като никога не бил консумиран. Поради това в кралството се носел слухът, че Енрике Кастилски е импотентен.
 
Вторият му брак е с [[Жуана Португалска (кралица на Кастилия)|Жуана Португалска]], а тя и Енрике са първи братовчеди по майчина линия и втори братовчеди по бащина линия. През февруари 1462 г., на шестата година от брака си, Жуана ражда дъщеря Хуана, която често наричали Белтранеха, тъй като според слуховете неин биологичен баща е херцог [[Белтран де ла Куева]], когото всички подозирали, че е дългогодишен любовник на кралицата. В резултат кралят прогонва Жуана от двора в замъка на кардинал Фонсека в Кока, Сеговия. Там кралицата започва любовна връзка с племенника на епископа, от която се раждат двама незаконни сина. През 1468 г. Енрике IV разтрогва брака си с Жуана, мотивирайки се с това, че от самото си начало той е бил незаконен.
Енрике има два брака.* ''Първият му брак'' с [[Бланш Наварска]], продължил цели тринадесет години, е разтрогнат от папа Николай V, тъй като никога не бил консумиран. Поради това в кралството се носел слухът, че Енрике Кастилски е импотентен.
* ''Вторият му брак'' е с [[Жуана Португалска (кралица на Кастилия)|Жуана Португалска]], а тя и Енрике са първи братовчеди по майчина линия и втори братовчеди по бащина линия. През февруари 1462 г., на шестата година от брака си, Жуана ражда дъщеря Хуана, която често наричали Белтранеха, тъй като според слуховете неин биологичен баща е херцог [[Белтран де ла Куева]], когото всички подозирали, че е дългогодишен любовник на кралицата. В резултат кралят прогонва Жуана от двора в замъка на кардинал Фонсека в Кока, Сеговия. Там кралицата започва любовна връзка с племенника на епископа, от която се раждат двама незаконни сина. През 1468 г. Енрике IV разтрогва брака си с Жуана, мотивирайки се с това, че от самото си начало той е бил незаконен.
 
== Смърт и приемник ==

Навигация