Разлика между версии на „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м
{{Външна медия|image1=[[Файл:Cyril and Methodius monument Sofia.jpg|35px|right]]'''[http://i.frognews.bg/images/Art_djyngla/kiril_i_metodi_1.jpg Известната картина от 20-ти век на Кирил и Методий]'''
}}
'''Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост''' е [[Официални празници в България|български официален празник]], честван на [[24 май]]. На този ден в [[България]] се чества българската просвета, [[българска култура|култура]] и създаването на [[глаголица]]та от [[Кирил и Методий]], известни още и като Солунските братя. Преводите на [[Библия]]та Кирил и Методий записват на [[глаголица]].
 
{{цитат|Спасявайки делото на св.св. Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност...|проф. [[Роже Бернар]]}}
 
== История ==
Въздигането на Кирил и Методий като равноапостоли и велики християнски учители става в България още с идването на техните ученици през 886 г., а сведения за отбелязване на празника им на 11 май има още през XII век. В епохата на [[османското владичество]] българската държава изчезва от политическата карта на Европа, но остава „Държавата на духа“, по думите на акад. [[Дмитрий Лихачов]].
 
Свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от [[1813]] г., където се споменава за честване на 22 май [[1813]] г. в [[Шумен]] (Датата 22 май в този летопис може да се приеме, че е по т.н. нов стил – Григорианския календар, а по действащия в българското общество в Османската империя църковен литургичен календар е било денят на св. св. Кирил и Методий). Има сведения, че организатори на това честване през 1813 г. са [[гагаузи]] от Шумен.
 
В съвременната историография се смята, че за първи път в епохата на [[Възраждане]]то на [[11 май]] [[1851]] г. в епархийското училище [[Пловдивска мъжка гимназия|„Св. св. Кирил и Методий“]] в гр. [[Пловдив]] по инициатива на [[Найден Геров]] се организира празник на Кирил и Методий – създатели на глаголицата. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров – това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденските източници първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в „Христоматия славянского язъка“ от [[1852]] г. на [[Неофит Рилски]]. Денят на честването на двамата братя става най-яркия израз на националната идентичност, на българското преклонение пред образованието, науката и културата.

Навигация