Разлика между версии на „Далибор Брозович“

Направо към навигацията Направо към търсенето
10 байта изтрити ,  преди 5 години
м
+нормативен контрол
м (+нормативен контрол)
}}
 
'''Далибор Брозович''' ({{lang-hr|Dalibor Brozović}}) е хърватски [[езиковед]], [[славист]] и [[диалектология|диалектолог]].
 
== Биография ==
Завършва [[Загребски университет|Загребския университет]], от 1957 година е [[доктор на науките]].
 
Работи в научни центрове в [[Югославия]] - – [[Любляна]], [[Задар]], [[Пула]], [[Дубровник]], Сараево, и в чужбина - – щата [[Мичиган]], САЩ и гр. [[Регенсбург]], Германия. От 1986 година е редовен член на Югославската академия на науките и изкуствата, а от 1991 г. - – и на [[Европейска академия|Европейската академия]].
 
В началото на разпада на бившата югофедерация Брозович става съпредседател на [[Хърватски демократичен съюз|Хърватския демократичен съюз]], а по-сетне е заместник-председател на президентството на [[Република Хърватия]] (1990) и член на хърватския парламент (1992 - – 1995).
 
В периода 1991-2001 год г. е начело с [[Мирослав Кърлежа]] на Института по [[лексикография]]. Автор е на „Атлас по европейска и славянска диалектология“.
 
От 1986 г. Брозович е почетен член на [[Македонска академия на науките и изкуствата|Македонска академия на науките и изкуствата]], занимаващ се с [[македонистика]]та.
 
Далибор Брозович е сред авторите на ''Декларацията за статута и името на [[хърватски]]я език'', но и същевременно привърженик на стандартизирания по югославско време [[сърбохърватски език]] по време на Югославия.
 
{{Портал Македония}}
{{нормативен контрол}}
{{СОРТКАТ:Брозович, Далибор}}
[[Категория:Вицепрезиденти]]

Навигация