Разлика между версии на „Арктика“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
форматиране: 7x тире, кавички (ползвайки Advisor)
м (вследствие се пише слято)
м (форматиране: 7x тире, кавички (ползвайки Advisor))
 
== История ==
От края на [[XV век]] мореплавателите търсят нов път от Европа на [[Изток]]. Много от тези мореплаватели със своите експедиции се опитвали да заобиколят [[Америка]] от [[север]] - – през, както го наричали, [[Северозападен морски път|Северозападния морски път]]. За съжаление на повърхността на водата имало дебел слой [[лед]], който бил сериозна пречка и спирал експедициите. Така до [[XIX век]] било голям проблем изследването на тези неприветливи територии. Всяка страна се стремяла да е преди другите конкуренти и пращала експедиции, които обаче били коя от коя по-неуспешни. Така първият по-сериозен "поход"на„поход“на север се осъществява едва през двадесетте години на [[XIX век]].
 
=== История в години ===
*[[1827]] - – [[Уилям Едуард Пари]] поставя рекорд, като се доближава на 900 km от полюса. Този рекорд остава ненадминат 50 години.
*[[1828]] - – [[Джон Рос]] открива [[Северен магнитен полюс|Северния магнитен полюс]].
*[[1845]] - – Британецът [[Джон Франклин]] поема на експедиция към Арктика в търсене на Северния полюс, но изчезва безследно. Търсенето му продължава 15 години без резултат.
*[[1893]] -[[1896]] - – норвежецът [[Фритьоф Нансен]] се доближава на 320 km от Северния полюс на специален кораб.
*6 април [[1909]] - – американецът [[Робърт Пири]] става първият човек, достигнал Северния полюс.
 
=== Вижте още ===
 
== Растителен и животински свят ==
РастителностаРастителността е доста бедна — – основно лишеи и мъхове, както и дребна тревиста растителност. Дървета и храсти има в по южните части на Арктика. Животните са приспособени към условията на живот и са :
*[[Бяла мечка]], [[Севрен елен]], бяла [[лисица]], бяла [[яребица]], [[врана]] и [[врабче]].
 

Навигация