Ценово (община): Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
No edit summary
No edit summary
 
'''Община Ценово''' се намира в [[Северна България]] и е една от съставните общини на [[Област Русе]].
 
== География ==
=== Географско положение, граници, големина ===
Общината се намира в най-западнатаа част на [[Област Русе]]. С площта си от 258,204 km<sup>2</sup> заема 7-мо, предпоследно място сред 8-те общини на областта, което съставлява 8,92% от територията на областта. Границите ѝ са следните:
* на изток – [[Община Борово]];
* на юг – [[Община Бяла (Област Русе)|Община Бяла]];
* на югозапад – [[Община Полски Тръмбеш]], [[Област Велико Търново]];
* на запад – [[Община Свищов]], [[Област Велико Търново]];
* на север – [[Румъния]].
 
=== Природни ресурси ===
==== Релеф ====
Територията на Община Ценово се намира в най-североизточната част на [[Средна Дунавска равнина|Средната Дунавска равнина]]. Релефът ѝ е низинен и равнинно-хълмист. През средата на общината, от юг на север протича най-долното течение на река [[Янтра]]. Районите на запад от долината ѝ са с равнинно-хълмист релеф и надморска височина между 120 и 180 m, а територията на изток от нея е също с равнинно-хълмист релеф, със загладени форми, но малко по-висок – между 150 и 230 m. В най-източната точка на общината, на границата с [[Община Борово]] се намира максималната ѝ височина в местността '''Липите 252,7 m'''.
 
На север, покрай река [[Дунав]] релефът е низинен с височина от 20 до 50 m. Тук в пределите на Община Ценово попадат най-източната част на [[Вардимска низина|Вардимската низина]] и най-западната част на [[Батинска низина|Батинската низина]]. Североизточно от село [[Кривина (Област Русе)|Кривина]], на брега на река [[Дунав]] е минималната височина на общината – 15 m н.в.
 
==== Води ====
По северната граница на общината с [[Румъния]] на протежение от 8 km (от km 531 до km 539, километрите се отчитат нагоре от устието на реката) преминава част от течението на река [[Дунав]].
 
От юг на север, по цялото протежение на община Ценово протича най-долното течение на река [[Янтра]]. Тя навлиза в общината югоизточно от село [[Долна Студена]], минава последователно покрай селата [[Белцов]], [[Джулюница (Област Русе)|Джулюница]], [[Беляново]], [[Новград]] и [[Кривина (Област Русе)|Кривина]] и северозападно от последно се влива отдясно в [[Дунав]] на 17 m н.в. Между селата [[Белцов]] и [[Новград]] реката образува последния по течението си пролом, а в останалата част долината ѝ е дълбока, спрямо околния терен, но широка и с множество меандри. При село [[Новград]] в нея отляво се влива последният ѝ проток река [[Студена (река)|Студена]], коритото на която по цялото ѝ протежение в община Ценово е коригирано чрез водозащитни диги.
 
== Население ==

Навигация