Разлика между версии на „Ценово (община)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
1 байт изтрити ,  преди 5 години
 
==== Климат ====
Община Ценово попада в областта с умерено-континентален климат, според климатичното райониране на България. Тази област е продължение на Средноевропейската климатична област. Климатът в района се формира под влияние на въздушните маси, които постъпват от умерените географски ширини – океански и континентални. Средната годишна температура е 12°С, средногодишна амплитуда – 25.6°С, а максимална амплитуда – 70°С. През зимата тук се наблюдават много ниски температури, през лятото много високи, които са по–големи от средните за същата географска ширина. Валежите в района са разпределени неравномерно през годината. Най-влажен е месец юни – 98 мм, а с най-малко валежи са месеците февруари – 28 мм и март – 33 мм. Слана пада най-рано на 10 октомври и най-късно на 12 май. Първите снеговалежи започват обикновено през ноември, а последните са през април. През пролетта и лятото са чести случаите на градушки, които нанасят значителни поражения на селскостопанските култури. Преобладаващи ветрове са североизточните и югозападните, а с най-малка повторяемост са северните, северозападните и южните ветрове. Случаите на тихо време са приблизително една четвърт от общия брой на наблюдаваните дни. Режимът на мъглите, в прилежащата на река Дунав територия, значително се различава от тази в останалите части на региона който е характерен за поречието на всички по-големи реки.
Община Ценово попада в областта с умерено-континентален климат, според климатичното райониране на България. Тази област е продължение на Средноевропейската климатична област.
 
Климатът в района се формира под влияние на въздушните маси, които постъпват от умерените географски ширини – океански и континентални. Средната годишна температура е 12°С, средногодишна амплитуда – 25.6°С, а максимална амплитуда – 70°С. През зимата тук се наблюдават много ниски температури, през лятото много високи, които са по–големи от средните за същата географска ширина. Валежите в района са разпределени неравномерно през годината. Най-влажен е месец юни – 98 мм, а с най-малко валежи са месеците февруари – 28 мм и март – 33 мм. Слана пада най-рано на 10 октомври и най-късно на 12 май. Първите снеговалежи започват обикновено през ноември, а последните са през април. През пролетта и лятото са чести случаите на градушки, които нанасят значителни поражения на селскостопанските култури. Преобладаващи ветрове са североизточните и югозападните, а с най-малка повторяемост са северните, северозападните и южните ветрове. Случаите на тихо време са приблизително една четвърт от общия брой на наблюдаваните дни. Режимът на мъглите, в прилежащата на река Дунав територия, значително се различава от тази в останалите части на региона който е характерен за поречието на всички по-големи реки.
 
== Население ==

Навигация