Пасион: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Miguel de B. (беседа | приноси)
м Пунктуация и изписване на немска дума с главна буква.
м букв.
Ред 5: Ред 5:
== Пасиони на Бах ==
== Пасиони на Бах ==


В наше време са запазеди два от пасионите на [[Йохан Себастиан Бах]] - „[[Матеус пасион]]”, (по Матей) и „[[Йоханес пасион]]”, (по Йоан). Другите два пасиона, за които има данни, че са били записани и изпълнявани, днес са изгубени.
В наше време са запазени два от пасионите на [[Йохан Себастиан Бах]] - „[[Матеус пасион]]”, (по Матей) и „[[Йоханес пасион]]”, (по Йоан). Другите два пасиона, за които има данни, че са били записани и изпълнявани, днес са изгубени.


[[Категория:Музикални форми]]
[[Категория:Музикални форми]]

Версия от 14:05, 2 юли 2016

Пасион (от латински през немското Passion - „страст”) представлява музикален тематичен цикъл, който обхваща музикалната разработка, съставена по текста на четиримата новозаветни евангелисти - Матей, Лука, Марк и Йоан - и по-специално пасажите, които се отнасят към мъките, „страстите Христови”, през последната седмица от земния живот на Иисус Христос.

Пасионите представляват мащабни ораториални творби за хор, оркестър, орган (музика) и солисти.

Пасиони на Бах

В наше време са запазени два от пасионите на Йохан Себастиан Бах - „Матеус пасион”, (по Матей) и „Йоханес пасион”, (по Йоан). Другите два пасиона, за които има данни, че са били записани и изпълнявани, днес са изгубени.