Панчо Панчев: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
текст под снимката
Редакция без резюме
м (текст под снимката)
{{Биография инфо
| име = Панчо Панчев
| описание = български писател, драматург и сценарист
| портрет = [[File:Панчо Панчев.jpg|thumb|Панчо Панчев]]
| описаниепортрет = българскиПанчо писателПанчев.jpg
| px = 250
| портрет-описание = Панчо Панчев през 2011 г.
| роден-място = [[София]], [[България]]
}}
'''Панчо Борисов Панчев''' известен на децата като '''Дядо Пънч''' е български [[писател]], [[драматург]], [[сценарист]] на филми, [[публицист]] и автор на произведения за деца  пиеси, стихове, стихотворни гатанки, приказки, дори малкия роман "Дневник„Дневник на слончето Моди"Моди“.
 
== Биография и творчество ==
Роден е на [[17 ноември]] [[1933]] г. в град [[София]]. Завършва гимназия с преподаване на руски език, а след това  през 1955 г. [[НАТФИЗ|ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов"]] със специалност [[театрознание]] при професор [[Гочо Гочев]]. Бил е главен редактор на списание "Театър"„Театър“ (1966 - – 1969), а също и на сп. "Славейче"„Славейче“, в едни от най-трудните (и фактически последни) години за списанието (1997- – 2002 г.), когато е направен опит да се възстанови оригиналния му изглед отпреди 90-те години.
 
Автор е на 50 пиеси, които са поставяни на различни сцени у нас и в чужбина и на десетки книги и книжки за деца. Писал е и във всички други литературни жанрове.
 
В чужбина (Чехия, Словакия, Унгария, Германия Полша, Румъния, Русия и други бивши републики от Съветски съюз, Финландия, Белгия, САЩ, Монголия и др.) е поставяна неговата пиеса "Приказка„Приказка за калпаците"калпаците“, а в някои страни са поставяни още "Очи„Очи в очи"очи“, "Вълци„Вълци нема"нема“, "Приказка„Приказка за тиквата"тиквата“, "Произшествие"„Произшествие“, "Има„Има ли смисъл да утепваме мечка?", "Принцесата„Принцесата и свинарят"свинарят“ и др.
 
Освен сборници или отделни издания на пиеси (общо няколко томчета) има и десетки книги и книжки за деца като например:
"Приказки„Приказки с лъжи"лъжи“, "Приказки„Приказки от близо и далече"далече“, "Ако„Ако искаш вярвай!" и др. - – (приказки)
"Стихотворения„Стихотворения за тебе"тебе“, "Бау„Бау-бау, Шаро"Шаро“ задно с "Пис„Пис-пис, Писано"Писано“, "Стихотворения„Стихотворения с мустаци"мустаци“ заедно със "Стихотворения„Стихотворения с панделки"панделки“ и др. - – (стихотворения)
"Зоологическа„Зоологическа азука"азука“ (тираж 130120 броя), "Гатанки„Гатанки-цетанки"цетанки“ (тираж 120090 бройки),"Гатанки за лека нощ", "Отгатнете„Отгатнете градовете"градовете“, "Гатанки„Гатанки за возене"возене“ и още няколко десетки книжки - – (гатанки)
 
За възрастни читатели:
* "Неизречено„Неизречено на глас" -глас“ – (лирика),
* "Магарешки„Магарешки мечти" -мечти“ – (басни)
 
Превел е и доста приказки и стихове от руски език.
== Филмография ==
=== Като сценарист ===
* Шаро  пасажер (1980)
* Шаро  фотограф (1980)
* Шаро  детектив (1979)
* Медал за Шаро (1977)
* Шаро  музикант (1977)
* Шаро  художник (1977)
* Мимоходом  ан пасан (1976)
* Страст (1971)
* Наследници (1970)

Навигация