Разлика между версии на „Държавно устройство на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия“

Направо към навигацията Направо към търсенето
На теория премиерът е пръв между равни {{lang-la|primus inter pares}}, но всички решения се вземат колективно. Кабинетът се състои от него, държавните секретари на ключовите министерства, лорд-канцлера, лорд-пазителя на малкия печат, председателя на правителствената комисия по търговията, канцлерът на херцогство Ланкастър и министри без портфейл. Обикновено заседанията са веднъж седмично, по времето, когато Парламентът е в сесия.
 
==== Правителствени агенции и администрация ====
Правителството съдържа подразделения, известни предимно като [[Департамент|департаменти]] (министерства), председателствани най-често политическа фигура - – министър, който понякога е член на кабинета, понякога не. Освен него има и заместник-министри. Няколко от департаментите на практика касаят само Англия, защото отделни звена се грижат за същата дейност в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - – например здравното министерство ({{lang-en|Department of Health}}) или министерството на образованието ({{lang-en|Department for Education}}).
 
Изпълнението на министерските решения е поверено на постоянно действаща политически неутрална организация, известна като Администрация на държавните служби ({{lang-en|civil service}}). Нейната конституционна роля е да подпомага текущото правителство без оглед на политическата му принадлежност. За разлика от други демокрации старшите държавни служители остават на поста си при смяна на правителството. Администрацията на всяко министерство (департамент) се оглавява от държавен служител, известен най-често като постоянен секретар ({{lang-en|Permanent Secretary}}). Болшинството от държавните служители на практика работят в изпълнителни агенции, които са отделни оперативни организации, подчинени на министерствата.
 
Често за обозначаване на администрацията на държавните служби като цяло се използва думичкатадумата „Уайтхол“, тъй като повечето министерства са разположени на едноименната улица в близост до някогашния [[дворец Уайтхол]], докато нарицателното за правителството е „Даунинг стрийт“, където са резиденциите на премиера и финансовия министър.
 
=== Национални правителства ===

Навигация