Разлика между версии на „Древност“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Пояснителни страници -2 и ; форматиране: 2x нов ред, интервал (ползвайки Advisor)
м (Пояснителни страници -2 и ; форматиране: 2x нов ред, интервал (ползвайки Advisor))
{{Човешка праистория и история}}
'''Древност''' или '''древна история''' е период от човешката история, който покрива времето от около 3300/3000 г. пр.н.е. до периода 800/500 г. пр.н.е.
 
== История ==
Терминът ''класическа древност'' и [[античност]] обикновено се отнася до [[класическа периодизация|класическата периодизация]] на/в историята която започва с/от [[Древна Гърция]] и [[Древен Рим]], чието начало се слага с първата [[Древни олимпийски игри|Олимпиада]] (776 г. пр.н.е.) и [[основаване на Рим|основаването на Рим]] (753 г. пр.н.е.), на които събития огледално съответства предходното [[основаване на Картаген]] (825/814 г. пр.н.е.). В този смисъл, по [[логика]]та на [[изопериметрична задача|изопериметричната задача]], своеобразното „''начало на историята''“ се слага и свързва със [[средиземноморие|средиземноморския]] басейн с островите и крайбрежните и свързани територии. В различните райони по света думата древност може да има различен смисъл, най-вече с оглед на възприетата [[историческа периодизация]].
 
За начало на древността обикновено се счита времето на първата [[Пиктографска писменост|протошумерска писменост]], последвана от шумерския [[клинопис]] и египетските [[Египетски йероглиф|египетските йероглифи]]. Трудностите в изучаването на древността идват от обстоятелството, че до наши дни са достигнали само ограничен брой писмени документи, които не дават пълна картина за живота в древността. Едни от най-добре запазените археологически находки от този период са [[теракотената армия]] и прословутите [[египетски пирамиди]].
 
Първите писмени цивилизации са свързани с т.нар. [[плодороден полумесец]] – [[Древен Египет]] (3150 – 3100 гг.) и [[Шумер]] в [[Южна Месопотамия]] (3000 – 2900 гг.), които през [[Елам]] били в контакт с т.нар. [[Индска цивилизация]], датирана даже малко по-рано като писмена – около 3300 г. пр.н.е.
 
Изолирано и неустановено е възникването и произхода на народа създал [[критско-минойска цивилизация|критско-минойската цивилизация]] около 3000 г. пр.н.е.
 
 
== Вижте също ==
* [[От сътворението на света]]
* [[Ab urbe condita]]
* [[Древни олимпийски игри]]
* [[Олимпиада]]
* [[Григориански календар]]
* [[Революционен календар]]
* [[Развитие на науката в древността]]
 
{{Древни цивилизации}}
{{история-мъниче}}
[[Категория:Древност| ]]
2446

редакции

Навигация