Разлика между версии на „Министър-председател на Русия“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м („във“ преди дума, започваща с „в“)
м
Често неформално се използват понятията ''министър-председател'' и ''премиер-министър'', но в Конституцията на РФ такива названия отсъстват.
 
Редът за назначаване, пълномощията и задълженията на Председателя на Правителството е са определни в глава 6, членове 110- – 117<ref> [[wikisource:ru:Конституция Российской Федерации#Глава_6._Правительство_Российской_Федерации| Глава 6 от Конституцията на Руската федерация]]</ref>
 
От [[8 май]] [[2012]] до настоящият момент, Министър-председател на Русия е бившият [[Президент на Русия]] [[Дмитрий Медведев]].
* представлява парвителството в страната и извън нея;
* организира работата на правителството и води неговите заседания, като има решаващ глас при взимане на решения;
* систематично провежда заседания с членовете на правителството, ръководителите на федералните служби и други федерални органи на изпълнителната власт, органите и организациите в рамките на правителството, на които възлага програми и планове за дейност, по поръчение от Президента, взима решение по оперативни въпроси;
* подписва нормативни актове на правителството (постановления и разпореждания);
* разпределя задълженията между членовете на правителството;
== Ред за назначаване и освобождаване от длъжност ==
Председателят на Правителството се назаначава от [[Президент на Русия|Президента]] със съгласието на [[Държавна дума|Държавната дума]]<ref> [http://www.constitution.ru/10003000/10003000-8.htm#111 Чл. 111, от Конситуцията на РФ]</ref>.
 
Кандидат за поста Председател на Правителството може да бъде само руски гражданин, който няма други чужди гражданства.
 
След трикратно отхвърляне на предложена кандидатура, Президентът назначава Председател на Правителството, разпуска Държавната дума и назначава нови избори. Държавната дума не може да бъде разпусната на това основание само в последните 6 месеца от мандата на Президента или по време на военно или извънредно положение в държавата, а също и при инициирана от Държавната дума процедура по [[импийчмънт]].
 
Конституцията не предвижда освобождаване от длъжност само на министър-председателя – Президентът взима решение за освобождаване на цялото правителство<ref>[http://www.constitution.ru/10003000/10003000-6.htm#83 Глава 4, чл.83 от Конституцията на РФ]</ref>. Председателят на Правителството се освобождава от длъжност, което довежда до оставка на цялото правителство, по следните причини<ref name="konst.zakon"></ref>:
* ако сам е депозирал оставката си;
* в случай на невъзможност да изпълнява пълномощията си на Председател на Правителството (Законът не уточнява в какво се изразява невъзможността, като оставя тълкуването ѝ на Президента).
 
Съгласно чл. 35 от Закона<ref name="konst.zakon"></ref> Президентът има право да вземе решение за оставка на правителството в случай на гласуван вот на недоверие от Държавната дума.
 
Председателят на Правителството може самостоятелно да постави гласуване на вот на доверие пред Държавната дума. Ако след гласуване Държавната дума отхвърли вота на доверие, Президентът е длъжен в седем дневен срок да вземе решение за оставка на правителството или за разпускане на Държавната дума и назначаване на нови избори, като не може да се разпуска на това основание във в течение на една година от последните избори. <ref>[http://www.constitution.ru/10003000/10003000-8.htm#117 Глава 6, чл.117 от Конституцията на РФ]</ref>.
 
Президентът уведомява [[Съвет на Федерацията|Съвета на Федерацията]] и [[Държавна дума|Държавната дума]] за освобождаването от длъжност на Председателя на Правитеството в деня на взимане на решнието.

Навигация