Направо към съдържанието

Промагистрат: Разлика между версии

72 байта добавени ,  преди 6 години
м
Редакция без резюме
'''Промагистрат''' e някой, който действа като и с авторитета и капацитета на [[магистрат]], но без да държи поста на такъв. Това е правна иновация в Римската Република, промагистратството е било изобретено с цел да се осигурят на Рим управляващи от чуждестранните територии, вместо да се налага да се избират повече магистрати всяка година. Промагистратите са били назначавани от ''senatus consultum'', както и всички постановления на Римския сенат, тези назначения не са изцяло легални и могат да бъдат отхвърлени от [[Комиция|Римските народни събрания]], като заместването на [[Квинт Цецилий Метел Нумидийски]] от [[Гай Марий]] по време на [[Югуртинска война|Югуртинската война]].
 
Промагистратите са обикновено или '''проквестори''' (действащи на мястото на [[Квестор (Древен Рим)|квестор]]и), '''[[пропретор]]и''', действащи на мястото на [[претор]]и или '''[[проконсул]]и''', действащи на мястото на [[Консул (Древен Рим)|консул]]и. Промагистратът е имал равна власт и пълномощия на еквивалентния магистрат, съпътстван е от същия брой [[ликтор]]и и общо взето има автократична власт над своята провинция, териториална или от друг тип.
 
Също така трябва да се спомене '''[[прокуратор]]а''', позиция поначало имаща същността на финансов мениджър на провинция, позиция без магистратска власт преди император [[Клавдий]] да им даде такава, <ref>[[Тацит]], „Анали“ 12.60</ref> с което им позволява да администрират провинциите.