Мистра: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
м „е първият“ вместо „е първия“
Ред 36: Ред 36:
Последните владетели на Мистра са [[Тома Палеолог]] и [[Катерина Закария]], чиято дъщеря е [[София Палеологина]] - баба на [[Иван Грозни]].
Последните владетели на Мистра са [[Тома Палеолог]] и [[Катерина Закария]], чиято дъщеря е [[София Палеологина]] - баба на [[Иван Грозни]].


По време на [[понтификат]]а на [[Сикст IV]], на [[12 ноември]] [[1472]] г. в [[Успенски събор|Успенския събор]] в [[Москва]] е сключен династичния брак между [[Иван III]] и София Палеологина, с което е дадена легитимация на най-големия геополитически проект на [[новото време]]. Бракът с потомката на византийските императори допринесъл за издигането на авторитета на московските князе и налагането им над останалите руски държавици. Техен внук е първия руски [[цар]] - [[Иван Грозни]].
По време на [[понтификат]]а на [[Сикст IV]], на [[12 ноември]] [[1472]] г. в [[Успенски събор|Успенския събор]] в [[Москва]] е сключен династичния брак между [[Иван III]] и София Палеологина, с което е дадена легитимация на най-големия геополитически проект на [[новото време]]. Бракът с потомката на византийските императори допринесъл за издигането на авторитета на московските князе и налагането им над останалите руски държавици. Техен внук е първият руски [[цар]] - [[Иван Грозни]].


== Вижте също ==
== Вижте също ==

Версия от 11:49, 9 август 2016

Мистра
Μυστράς
Църквата „Св. Димитър“ в манастира Фантанаса
Църквата „Св. Димитър“ в манастира Фантанаса
37.074° с. ш. 22.3673° и. д.
Мистра
Страна Гърция
ОбластПелопонес
Площ54 ha
Надм. височина310 m[1]
Население4 608 души (2001)
МПС кодAK
Мистра в Общомедия
Мистра
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО

Изглед към цитаделата на Мистра
В регистъраArchaeological Site of Mystras
РегионЕвропа и Северна Америка
Местоположение Гърция
ТипКултурен
Критерииii, iii, iv
Вписване1989  (13-а сесия)
Координати37°04′00″ с. ш. 22°22′00″ и. д. / 37.066667° с. ш. 22.366667° и. д.
Мистра в Общомедия

Мистра (Шаблон:Lang-el Мистрас) е византийски град в развалини до едноименното село на полуостров Пелопонес в Южна Гърция. Руините на града се намират на склоновете на Тайгетските планини, недалеч от древна Спарта. Мистра, който е непосредствен приемник на Спарта, е първо заселена през 1249 г. от франкски рицари, след което е и столица на Пелопонеското деспотство. След превземането на Константинопол през 1453 г. Мистра става последната столица на Византия.

Последните владетели на Мистра са Тома Палеолог и Катерина Закария, чиято дъщеря е София Палеологина - баба на Иван Грозни.

По време на понтификата на Сикст IV, на 12 ноември 1472 г. в Успенския събор в Москва е сключен династичния брак между Иван III и София Палеологина, с което е дадена легитимация на най-големия геополитически проект на новото време. Бракът с потомката на византийските императори допринесъл за издигането на авторитета на московските князе и налагането им над останалите руски държавици. Техен внук е първият руски цар - Иван Грозни.

Вижте също

Литература

  • Steven Runciman. The Lost Capital of Byzantium: The History of Mistra and the Peloponnese. Cambridge (MA), 2009, 160 pp.

Шаблон:Гърция-мъниче Шаблон:Древна Гърция-мъниче