Разлика между версии на „Ръдиард Киплинг“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (Премахнати редакции на 188.24.213.254 (б.), към версия на Rumensz)
 
== Биография ==
Роден е на [[30 декември]] [[1865]] г. в [[Бомбай]], [[Индия]]. Учи в Лондон, където се формира неговиянеговият мироглед, включително и преклонението му пред реда и организираността.
 
Първия си стихотворен сборник ''„[[Училищна лирика]]“'' издава в Индия, когато е на 16 години. Учи в Англия, после се завръща в Индия и започва работа като журналист. В продължение на 5 години работи като щатен сътрудник, а след това като съредактор на Граждански и военен вестник в [[Лахор]] (един от най-големите градове на днешен [[Пакистан]]). В задълженията му влиза и седмичното приложение към вестника със занимателни очерци и разкази.
Киплинг достига необичайно рано творческа зрелост, което личи още в първата му книга със стихове ''„[[Департаментски песни]]“'' ([[1886]] г.), която е издадена когато авторът е на 21 години.
 
Киплинг е автор на стихосбиркатастихосбирките ''„[[Песни от казармата]]“'' ([[1892]] г.), ''„[[Седем морета]]“'' ([[1896]] г.), ''„[[Пет нации]]“'' ([[1903]] г.) и др., благодарение на които името му става известно по цял свят. Издава прозаични книги: сборник с разкази ''„[[Прости разкази от планините]]“'' ([[1888]] г.), романът ''„[[Угасна светлината]]“'' ([[1890]] г.), ''„[[Ким]]“'' ([[1901]] г.) и други.
 
Критикувайки английската колониална администрация (Пъджет, член на Парламента) и упреквайки английското правителство и военното командване в липса на заинтересуваност към низшите чинове (Томи), Киплинг създава впечатление за безстрастна обективност на своите възгледи. Творчеството му е посветено на утвърждаването на цивилизаторската мисия на англосаксонската раса сред изостаналите народи на Изтока (''„[[Бремето на белия човек]]“'', [[1899]] г.), което според някои е тенденциозно.
Анонимен потребител

Навигация