Новоселска река (приток на Струма): Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м (област с малка буква)
мРедакция без резюме
| карта-описание =
}}
'''Новоселска река''' е [[река]] в [[Западна България]], [[област Кюстендил]], община [[Община Кюстендил|Кюстендил]], десен приток на река [[Струма]]. Дължината ѝ е 25 кмkm. Отводнява част от северните склонове на [[Осоговска планина]].
 
Новоселска река извира под името Манастирска река от извор-чешма на 1317 мm н.в. в [[Осоговска планина]] в Челиопашка махала на село [[Савойски]]. Тече в северна посока в дълбока и залесена долина. При село [[Слокощица]] реката излиза от планината, образува голям наносен конус, завива на североизток и навлиза в [[Кюстендилската котловина]] под името Суха река. Влива се отдясно в река [[Струма]] на 458 мm н.в., на 500 мm източно от село [[Жабокрът]].
 
Водосборният басейн на реката е с площ от 80 кмkm<sup>2</sup>, което представлява 0,46% от водосборния басейн на река [[Струма]]. Основните притоци са само леви: Скокова река, Карлък дере и Гушовица.
 
Новоселска река е с преобладаващо дъждовно-снежно подхранване, като максимумът е през месец април, а минимумът — август. Среден годишен отток при село [[Слокощица]] — 0,82 m<sup>3</sup>/s

Навигация