Разлика между версии на „Мътнишка река“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (област с малка буква)
| карта-описание =
}}
'''Мътнишка река''' (Мътница, Мадара) е река в Североизточна България, [[област Шумен]] – общини [[община Шумен|Шумен]] и [[община Каспичан|Каспичан]], десен приток на [[Провадийска река]]. Дължината ѝ е 38 км.
 
Мътнишка река води началото си под името Бяла вода от [[Шуменско плато|Шуменското плато]], на 432 м н.в., на 1,6 км североизточно от село [[Средня]], [[Община Шумен]]. Протича в източна посока в широка долина, като след село [[Мадара]] се насочва на североизток, покрай северозападните склонове на [[Провадийско плато|Провадийското плато]]. Влива се отдясно в [[Провадийска река]] на 95 м н.в. при град [[Каспичан]].
Площта на водосборният басейн на Мътнишка река река е 175 км<sup>2</sup>, което представлява 8,2% от водосборния басейн на [[Провадийска река]].
 
Мътнишка река е с дъждовно-снежно подхранване, с максимален отток през февруари-март, а минимален – август-септември.
 
По течението на реката са разположени кварталите "Макак"„Макак“ и "Мътница"„Мътница“ на град [[Шумен]], село [[Мадара]], град [[Каспичан]] и кварталът му "Калугерица"„Калугерица“.
 
Водите на реката основно се използват за напояване. Между Каспичан и Шумен по долината на реката преминава част от трасето на жп линията [[Варна]] – [[София]].
 
На източния скалист бряг на реката, срещу село Мадара се намира скалният барелеф "[[Мадарски конник]]".
 
== Вижте още ==

Навигация