Разлика между версии на „Виктор Амадей II“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м
'''Виктор-Амадей II''' ({{lang-it|Vittorio Amedeo II di Savoia}}) е 15-ти [[херцог]] на [[Савойско херцогство|Савоя]] (1675–1720, 1730–1732), [[крал]] на [[Сицилианско кралство|Сицилия]] (1713-1720) и първи крал на [[Сардинско кралство|Сардиния]] (1720-1730). Освен това той е принц на [[Пиемонт]], [[Маркграфство Салуцо|маркиз на Салуцо]], [[Херцогство Монферат|херцог на Монферат]] (1708-1730), [[граф]] на [[Аоста]], Морен и [[Ница]] (1675–1720).
 
Френският крал [[Луи XIV]] урежда брака на Виктор-Амадей II и племенницата си [[Анна-Мария Орлеанска]], за да осигури френското влияние в Савоя, но въпреки това Виктор-Амадей II не се поколебава по-късно да прекрати френското влияние върху политиката на страната си. След смъртта на стария савойски херцог през 1675 от името на малолетния Виктор-Амадей II започва да управлява майка му, която де факто стои начело на властта до 1684 г., когато Виктор-Амдей II забранява по-нататъшната ѝ намеса в управлението на страната. Взел участие във войната за испанското наследство, през 1713 г. Виктор-Амадей II е получава кралската корона на Сицилия, но седем години по-късно е принуден да отстъпи Сицилианското кралство на Австрия срещу кралската корона на Сардиния. Виктор-Амадей II оставя богато културно наследство след себе си - той обновява кралския дворец в Торино, дворците Венария и Ступениджи, и построява кралската базилика ''Суперга„Суперга“''.
==Ранни години==
Виктор-Амадей II е роден на [[14 май]] [[1666]] г. в Торино като ''Виктор Амадей Себастиан Саовойски, принц на Пиемонт''. Той е единствения син на савойския херцог [[Карл-Емануил II|Карл-Емануил II]] от втория му брак с [[Мария-Жана Савойска]]. С раждането си получава титлата ''Принц на Пиемонт'', която по традиция се носи от наследниците на савойската херцожеска титла.

Навигация