Разлика между версии на „Пондичери“

Направо към навигацията Направо към търсенето
Това е френско название, затова е Пондишери.
(Премахната редакция 7407730 на 92.12.192.69 (б.) ficticious flag, used in x-wiki spam)
(Това е френско название, затова е Пондишери.)
}}
 
'''ПондичериПондишери''' е обединена територия в южна [[Индия]] (в източната част на щата [[Тамил Наду]]). В миналото е било френска [[колония]], състояща се от четири неграничещи една с друга територии.
 
През септември 2006, официално името е сменено от ПондичериПондишери на '''Пудучери''', което означава „Ново село“. Известно е още като '''Френската ривиера на изтока'''. В наши дни Пудучери се определя като образователен център на южна Индия, притежавайки около 7 колежа по медицина, 7 колежа по инжинерство и 10 колежа по изкуство, наука и техника.
 
== География ==
ПондичериПондишери се състои от четири области: ПондичериПондишери, Карайкал и Янам в Бенгалски залив и Махе в [[Арабско море]]. Пудучери (ПондичериПондишери) и Карайкал, за сега, са най-големите и са територии в [[Тамил Наду]]. Янам и Махе са територии на [[Андра Прадеш]] и [[Керала]] поотделно. Общата територия е 492 кв.км.: Пудучери ( град-столица) 293 кв.км., Карайкал 160 кв.км., Махе 9 кв.км. и Янан 30 кв.км.
 
== История ==
Има сведения, че римляни са търгували в ПондичериПондишери около преди 800 г. Пр.н.е. В музея на ПондичериПондишери се пазят Римски чаши, делви и монети, с които се е търгувало тогава. Също така, има данни, че Св. [[Ксавиер]] (St. Xavier) е посещавал ПондичериПондишери.
 
== Френско влияние ==
ПондичериПондишери все още пази много свидетелства за времето си като френска колония. Кокетни и подредени, перпендикулярни улички. По произход холандски, архитектурните планове на ПондичериПондишери датират от края на седемнадесети век (1693-1694) и се пазят в Националните архиви в [[Хага]]. Целият град е разделен на две части, на Френски квартал ('Ville Blanche' или 'Бял Град') и Индийски квартал ('Ville Noire' или 'Черен Град'). Историята на [[Френска Индия]] е начело с [[Жозеф Франсоа Дюплеи]], главен комендант на Френската военновременна войска в Индия, и конкурентът му [[Робърт Клайв]]. Дюплекс е главния отговорен за войните в щата [[Карнатака]]. Първоначално успешно устоявал на атаките на англичаните, но губи в по-следващи битки.
 
Френското влияние е останало дори извън пределите на града. Номерирането на къщите е също уникално в сравнение с други градове в [[Тамил Наду]], всички четни номера са от едната страна на улицата, а нечетните, на противоположната страна.
 
== Официални езици ==
Официалните езици в ПондичериПондишери са: ''тамил'', ''телугу'', ''малелям'' и ''френски'' език.
 
През 2001 г. броят на хората, говорещи на всеки един от официалните езици, са,
* '''тамил''': 820,749 (В областите ПондичериПондишери и Карайкал)
* '''малелям''': 36,823 (Само в областта Махе)
* '''телугу''': 31,362 (В области ПондичериПондишери и Янам)
* '''френски''': Над 10,000
 
Анонимен потребител

Навигация