Любен Прашков: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
+ шаблон и нормативен контрол, + 2 категории
Ред 25: Ред 25:
Любен Прашков е роден на [[18 юни]] [[1931]] г. в село [[Полски Сеновец]], [[община Полски Тръмбеш]], [[област Велико Търново]].
Любен Прашков е роден на [[18 юни]] [[1931]] г. в село [[Полски Сеновец]], [[община Полски Тръмбеш]], [[област Велико Търново]].


Завършва основно образование в ОУ „Н. Й. Вапцаров“ в [[Полски Сеновец]], а гимназия в [[Полски Тръмбеш]]. Завършва Художествената академия в София със специалност „[[Живопис]]“ през 1957 г. Като студент взима участие в проекти и дейности относно реставрацията на православни храмове и други светилища свързани с българщината. Защитава докторската си научно-квалификационна степен на тема „Материали и техника на българската монументална живопис от края ХII до на ХIV век“ през [[1967]].
Завършва основно образование в ОУ „Н. Й. Вапцаров“ в [[Полски Сеновец]], а гимназия в [[Полски Тръмбеш]]. Завършва Художествената академия в София със специалност „[[Живопис]]“ през 1957 г. Като студент взима участие в проекти и дейности относно реставрацията на православни храмове и други светилища свързани с българщината. Защитава докторската си научно-квалификационна степен на тема „Материали и техника на българската монументална живопис от края ХII до на ХIV век“ през [[1967]].[[Кирил Прашков]] е син на твореца.


=== Професионална кариера ===
=== Професионална кариера ===

Версия от 19:48, 7 септември 2016

Любен Прашков
български изкуствовед и реставратор
Роден
Починал
18 март 2007 г. (75 г.)

Учил вНационална художествена академия
Московски държавен университет
Научна дейност
ОбластИзкуствознание
Работил вВеликотърновски университет
Нов български университет

Любен Прашков е български изкуствовед, реставратор и преподавател в Нов български университет.

Биография

Любен Прашков е роден на 18 юни 1931 г. в село Полски Сеновец, община Полски Тръмбеш, област Велико Търново.

Завършва основно образование в ОУ „Н. Й. Вапцаров“ в Полски Сеновец, а гимназия в Полски Тръмбеш. Завършва Художествената академия в София със специалност „Живопис“ през 1957 г. Като студент взима участие в проекти и дейности относно реставрацията на православни храмове и други светилища свързани с българщината. Защитава докторската си научно-квалификационна степен на тема „Материали и техника на българската монументална живопис от края ХII до на ХIV век“ през 1967.Кирил Прашков е син на твореца.

Професионална кариера

Професор Любен Прашков стартира кариерата си като младши научен сътрудник в музей „Рилски манастир”. През същата година започва и преподавателската си дейност в Художествената академия по живописна техника на специалностите „Стенопис“ и „Изкуствознание“. Професор Прашков е преподавател във Великотърновския университет от 1992 и е ръководител на специалност „Иконография“. Професор Любен Прашков е преподавател в Нов български университет в департаментите „История на културата“ и „Туризъм“ и взима участия в различни събития свързани с изобразителното изкуство, реставрацията и културния живот в българската столица и страната.

Любен Прашков умира през 2007 г. в София.

Дейности за развитието на културата

  • Създател на катедрата по консервация и реставрация към Художествената академия в София
  • Създател на катедрата по иконография при Православния богословски факултет към Великотърновски университет
  • Реставратор на православен храм „Свети Архангел Михаил“ в град Рила
  • Реставратор на параклиса на Хрельовата кула в Рилския манастир

Източници