Лява (река): Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
10 байта изтрити ,  преди 5 години
м
редакция без резюме
м (Премахната редакция 7311927 на LordBumbury (б.))
мРедакция без резюме
| карта-описание =
}}
'''Лява река''' (или [[Козничка река]]) е [[река]] в [[Западна България]], [[област Кюстендил]], общини [[община Кюстендил|Кюстендил]], [[община Бобов дол|Бобов дол]] и [[община Невестино|Невестино]], ляв приток на река [[Струма]]. Дължината ѝ е 20 кмkm.
 
Лява река извира на 1300 мm н.в., на 500 мm североизточно от връх Виден (1487 мm), първенецът на [[Конявска планина]]. До село [[Горна Козница]] протича в дълбока и силно залесена долина, като прави голяма, изпъкнала на север дъга. При [[Горна Козница]] излеза от планината и навлиза в източната, хълмиста част на [[Кюстендилската котловина]], където долината ѝ се разширява, а течението ѝ е в посока юг-югоизток. След устието на най-големия си приток Габрешевска река (ляв) завива на югозапад и се влива отляво в река [[Струма]], на 437 мm н.в., точно преди навлизането на последната в [[Скрински пролом|Скринския пролом]].
 
Площта на водосборният басейн на реката е 65 кмkm<sup>2</sup>, което представлява 0,38% от водосборния басейн на река [[Струма]]. Реката отводнява част от южните склонове на [[Конявска планина]] и най-северозападната част на историко-геогрфската област [[Разметаница]].
 
Основни притоци са Габрешевска река (ляв) и Видни дол (десен).
В долното течение част от видите на реката се използват за напояване.
 
В най-долното течение по долината на реката преминава участък от 4 кмkm от второкласен път № 62 от Държавната пътна мрежа [[Кюстендил]] – [[Дупница]] – [[Самоков]].
 
== Вижте още ==

Навигация