Разлика между версии на „Арабско-израелска война (1948)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (месеците се пишат с малка буква)
2. През 1936 - 1939 г. в Палестина има голямо въстание на арабското население с огромен брой недоволни, еврейска имиграция в страната и икономически проблеми. През 1939 г., в резултат на този бунт правителството на Обединеното кралство има идея за създаване на т.нар. Бяла книга, която предвижда рязко намаляване на еврейската имиграция към Палестина и създаване на независима палестинска държава в рамките на пет години. Въпреки това след Втората Световна война Великобритания прехвърля палестинския въпрос към ООН.
 
3. В навечерието на разглеждането на резолюциите на ООН за палестинския въпрос част от еврейската общност се среща с ръководството на Лигата на арабските държави, в опит да се намери компромис по отношение на разделянето на сфери на влияние в Палестина. Този опит е посрещнат с неуспех. Генералният секретар на Арабската лига Азам Паша намеква на еврейските пратеници, че разделянето на ПалестинанямаПалестина няма да доведе до мир, както и че правото им да са част от територията на Палестина ще трябва да бъде защитавано с оръжие. През октомври 1947 г. той заявява:
 
4. ... Това ще бъде война на изтребление, мълния, клане, което ще се помни, както и клането на монголите и кръстоносните походи.
Анонимен потребител

Навигация