Разлика между версии на „Гонда вода“

Направо към навигацията Направо към търсенето
допълване
м („Гонда вода“ преместена като „Гонда вода (лагер)“: има такава местност)
(допълване)
'''Гонда вода''' е [[концентрационен лагер]], създаден през януари [[1941]] година с [[постановление]] на [[Правителство на България (57)|Министерския съвет]] №3 в едноименната местност в [[Родопите]]. Намира се на 6-7 km крайот [[Асеновград]]. и преди съоръжението се е ползвало като [[летовище]] за деца.
 
В лагера са затваряни дейци на [[БРП|Българската работническа партия]], [[РМС|Работническия младежки съюз]] и други противници на политиката на правителството на [[Богдан Филов]]. БлизоПрез доюни него,1941 година в местностталагера Светиима Никола25 интернирани, а по-късно общият брой достига 162 души. През юни 1941 същата година близо до "Гонда вода" е създаден женски отдел "Свети Никола". Той е разположен в едноименната местност и в него са задържани 16 лагеристки. Организирани на военен принцип - във взводове и отделения, концлагеристите са принуждавани да работят в горското стопанство, при изграждането на пътища и в самия лагер. На 15 и на [[31 август]] [[1941]] отряд от 70 души от [[бойна група|бойните групи]] в района прави безуспешни опити да освободи интернираните. Впоследствие обаче десетки концлагеристи успяват да избягат и да се включат в [[партизанското движение в България]].
 
През декември 1941 година "Гонда вода" е закрит, но се преоткрива през пролетта на 1942 година. Тогава лагеристите са 50. Лагерът е официално закрит през есента на 1943 година, а интернираните са освободени.
 
Сред задържаните в лагера са [[Аврам Гачев]], [[Венко Марковски]], [[Велко Спанчев]], [[Георги Узунов]].
 
== Източници ==
 
* [http://www.pro-anti.net/show.php?issue=743&article=6 Иван Григоров, "Концлагерите в България. Първа част: Преди 9 септември 1944 г." // в-к "Про-Анти", година 15, брой 12 (743), 24 - 30 март 2006 г.]
 
[[Категория:Втора световна война]]

Навигация