Турмалин: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
BotNinja (беседа | приноси)
м без right/дясно в картинки (x2)
Ред 1: Ред 1:
[[Файл:Elbaite-Lepidolite-Quartz-gem7-x1c.jpg|мини|220п|дясно|Турмалин (елбаит) с лепидолит и кварц]]
[[File:Elbaite-Lepidolite-Quartz-gem7-x1c.jpg|мини|220п|Турмалин (елбаит) с лепидолит и кварц]]
[[Файл:Elbaite Nampula.jpg|мини|220п|дясно|Шлифовани ювелирни турмалини]]
[[File:Elbaite Nampula.jpg|мини|220п|Шлифовани ювелирни турмалини]]


'''Турмалинът''' е един от най-интересните скъпоценни камъни, които се използват в бижутерията. Според различните източници той е алумо-боро-силикатен минерал със сложен и непостоянен химичен състав, а според други — група минерали със сходен състав и физически свойства.
'''Турмалинът''' е един от най-интересните скъпоценни камъни, които се използват в бижутерията. Според различните източници той е алумо-боро-силикатен минерал със сложен и непостоянен химичен състав, а според други — група минерали със сходен състав и физически свойства.

Версия от 17:38, 22 септември 2016

Турмалин (елбаит) с лепидолит и кварц
Шлифовани ювелирни турмалини

Турмалинът е един от най-интересните скъпоценни камъни, които се използват в бижутерията. Според различните източници той е алумо-боро-силикатен минерал със сложен и непостоянен химичен състав, а според други — група минерали със сходен състав и физически свойства.

Поради сложността и изменчивостта на химическия си състав, той се среща в разнообразна цветова гама, като различно обагрените му разновидности имат собствени наименования – рубелит (розов, червен, малинов), ахроит (безцветен), индиколит (в сини тонове), верделит (в зелената гама), шерл (черен), хамелеонит (оцветен в маслинено зелено при дневна светлина и винено червено при изкуствено осветление). Различните цветовете са причинени от наличието на малки количества включения и следи от елементи, като зависят от мястото на формиране на камъка. Една от най-характерните особености на турмалините е тяхното оцветяване — много често те са обагрени в различни нюанси на един и същи цвят или едновременно в няколко различни цвята. Известни са турмалини оцветени в 5 различни цвята едновременно.

Името на турмалина произхожда от сингалската (Шри Ланка) дума "turamali" - камък със смесени цветове. На практика съществуват турмалини в цялата гама от цветове на дъгата. Други преводи го третират като „камък, привличащ пепелта”, което е свързано със свойството му да се наелектрезира при нагряване.

Общата формула на турмалините е 3[XY3Z6(Si6O18)(BO3)3(O,OH,F)4]. В състава на турмалина влизат: калций, калий, магнезий, манган, желязо, силиций, йод, флуор и други съставки - 26 на брой микроелемента от Менделеевата таблица. Всички турмалини имат тригонална кристална струтура, стъкловиден блясък и твърдост 7.5 по скалата на Моос.

Зеленият цвят е класически цвят за турмалините. Понякога може да се натъкнете на истинско съкровище – хром турмалин. Това е име, дадено на измурудено-зеления му танзанийски вариант. Както измуруда, така и той е оцветен от ванадия и хрома в състава си и е с изключителна красота, невероятно сходна с тази на доброкачествения измуруд – един от най-скъпите камъни в света. Зелените турмалини се добиват и в Бразилия и Намибия.

Дори и сред зелените турмалини се наблюдава широк спектър от цветове. Някои от тях са много светли. Други са толкова тъмни, че се разпознават само, когато къмъкът е държан срещу светлина. Има турмалини с деликатен зелен цвят на праз, но също така и с интезивно жълто-зелени, маслинено-зелени и кафяво-зелени нюанси. Зелените турмалини са много популярни сред жените, но и много мъже ги харесват и ги носят.

Ювелирните турмалини се добиват в Шри Ланка, Индия, Бразилия и Калифорния. Високо се ценят и тези, добити в Урал и Задбайкалието. В България се среща турмалин, главно от черната дравит-шерлова разновидност. Едри кристали от него, сраснали във вид на турмалинови сърца, може да се намерят на Витоша, Плана, Сакар, Родопите и др.

Галерия

Източници