Виза: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
BotNinja (беседа | приноси)
м без right/дясно в картинки (x1)
Ред 1: Ред 1:
[[File:Hungary visa.jpg|right|thumb| Входна виза за територията на [[Шенгенско споразумение|Шенгенското пространство]], издадена от [[Унгария]]]]
[[File:Hungary visa.jpg|thumb| Входна виза за територията на [[Шенгенско споразумение|Шенгенското пространство]], издадена от [[Унгария]]]]


{{към пояснение}}
{{към пояснение}}

Версия от 19:44, 22 септември 2016

Файл:Hungary visa.jpg
Входна виза за територията на Шенгенското пространство, издадена от Унгария
Вижте пояснителната страница за други значения на Виза.

Виза произлиза от carta visa на латински език и представлява документ издаден от държавата даваща достъп на дадено лице до територията си за определен период от време и при спазването на определени цели на пътуването. Много държави изискват валиден паспорт и виза за да разрешат достъп на чужди граждани до територията си.

Българските граждани могат да пътуват безвизово до почти всички държави в Европа, както и много държави в Южна Америка и Азия.

Специфика по държави

САЩ

Имигрантска виза

Имигрантската виза (зелена карта) се издава на три основни принципа :
виза на основа работа
виза на основа на семейство
виза на основа Програмата за разнообразяване на имигрантския поток
Имигрантската виза дава възможност на неамерикански граждани да пребивават законно във САЩ със право да влизат и излизат от страната по всяко време.

Виза на основа работа

Тази виза се издава посредством форма I-140, подадена от американски работодател към Службата за гражданство и имиграция на САЩ със цел законно пребиваване във страната на негов служител.

Виза на основа семейство

Подавана във Службата за гражданство и имиграция на САЩ чрез форма I-130 тази виза позволява пребиваването на неамерикански гражданин във САЩ ако е сключил законен брак със законен гражданин на страната

Неимигрантска виза

Дори когато неамерикански гражданин влиза в САЩ със цел временно пребиваване има нужда от издадена виза за определената цел. Неимигрантските визи са няколко вида:
с цел туризъм
с цел лечение
с цел временна работа
с цел образование
Според закона на САЩ кандидатстващите за неимигрантска виза трябва да предоставят доказателство за пребиваването си и да покажат че нямат намерение да имигрират във САЩ. Издаването на неимигрантски визи е силно индивидуално - на двама кандидатстващи за един и същи тип виза може да им бъдат изискани различни документи и да им бъдат зададени различни въпроси.

Връзки