Морска миля: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 59 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q93318.
м кор., форматиране: 2x кавички, 2x тире, нов ред (ползвайки Advisor)
Ред 1: Ред 1:
'''Морска миля''' е единица за разстояние, обвързана със [[СИ]], но не част от нея. Използва се по целия свят в областта на [[авиация]]та и [[корабоплаване]]то. Често е използвана и в международните закони и споразумения, най-вече за определянето на границите на [[териториални води]].
'''Морска миля''' е единица за разстояние, обвързана със [[SI]], но не част от нея. Използва се по целия свят в областта на [[авиация]]та и [[корабоплаване]]то. Често е използвана и в международните закони и споразумения, най-вече за определянето на границите на [[териториални води]].


== Дефиниция ==
== Дефиниция ==
Една морска миля е равна на ''точно'' 1852 [[метра]] (1,852 километра).
Една морска миля е равна на ''точно'' 1852 [[метра]] (1,852 km).


== История ==
== История ==
Исторически морската миля е дефинирана като дължината на една [[минута]] (1/60 от [[Градус (ъгъл)|градуса]]) от [[дъга (математика)|дъга]]та на [[меридиан]]а. Така тя може да се използва за приблизително измерване на промяната на [[географска ширина|географската ширина]] по [[навигационна карта]].
Исторически морската миля е дефинирана като дължината на една [[минута]] (1/60 от [[Градус (ъгъл)|градуса]]) от [[дъга (математика)|дъга]]та на [[меридиан]]а. Така тя може да се използва за приблизително измерване на промяната на [[географска ширина|географската ширина]] по [[навигационна карта]].


Тъй като [[Земя]]та не е съвършена [[сфера]], всеки меридиан не е съвършена полуокръжност и дъжината на една минута от него е различна на [[географски полюс|полюс]]а и на [[екватор]]а. Това е една от причините дължината на морската миля да се стандартизира от Международната извънредна географска конференция през 1929 година в [[Монако]] - една морска миля става равна точно на 1852 метра. Оттогава досега повечето страни по света са приели официалната дефиниция.
Тъй като [[Земя]]та не е съвършена [[сфера]], всеки меридиан не е съвършена полуокръжност и дължината на една минута от него е различна на [[географски полюс|полюс]]а и на [[екватор]]а. Това е една от причините дължината на морската миля да се стандартизира от Международната извънредна географска конференция през 1929 г. в [[Монако]] – една морска миля става равна точно на 1852 m. Оттогава досега повечето страни по света са приели официалната дефиниция.


През XIX век в [[Съединени американски щати|САЩ]] морската миля е дефинирана като 6080,2 [[фут]]а (1853,249 m) на основата на имервания на Земята от американски учени. Международната мярка бива приета през 1954 година.
През XIX век в [[Съединени американски щати|САЩ]] морската миля е дефинирана като 6080,2 [[фут]]а (1853,249 m) на основата на измервания на Земята от американски учени. Международната мярка бива приета през 1954 г.


В [[Обединеното кралство]] дефиницията е определена като точно 6080 фута (1853,184 метра), с 800 фута по-дълга от сухопътната [[миля]]. За яснота тази единица понякога бива наричана "адмиралтейска миля" (по британското Адмиралтейство). Кралската хидрографска служба приема международната дефиниция през 1970 година.
В [[Обединеното кралство]] дефиницията е определена като точно 6080 фута (1853,184 m), с 800 фута по-дълга от сухопътната [[миля]]. За яснота тази единица понякога бива наричана „адмиралтейска миля“ (по британското Адмиралтейство). Кралската хидрографска служба приема международната дефиниция през 1970 г.


== Свързани единици ==
== Свързани единици ==
Производна единица на морската миля е морският [[възел (скорост)|възел]] - единица за скорост на кораби и самолети, която се дефинира като "една морска миля за час".
Производна единица на морската миля е морският [[възел (скорост)|възел]] – единица за скорост на кораби и самолети, която се дефинира като „една морска миля за час“.


В корабоплаването се използва и единицата [[кабелт (единица)|кабелт]], понякога дефинирана като една десета от морската миля, въпреки че днешната официална дефиниция е доста по-прецизна.
В корабоплаването се използва и единицата [[кабелт (единица)|кабелт]], понякога дефинирана като една десета от морската миля, въпреки че днешната официална дефиниция е доста по-прецизна.


== Вижте също ==
== Вижте също ==

* [[Миля]], за други видове единици с това име.
* [[Миля]], за други видове единици с това име.



Версия от 07:12, 29 септември 2016

Морска миля е единица за разстояние, обвързана със SI, но не част от нея. Използва се по целия свят в областта на авиацията и корабоплаването. Често е използвана и в международните закони и споразумения, най-вече за определянето на границите на териториални води.

Дефиниция

Една морска миля е равна на точно 1852 метра (1,852 km).

История

Исторически морската миля е дефинирана като дължината на една минута (1/60 от градуса) от дъгата на меридиана. Така тя може да се използва за приблизително измерване на промяната на географската ширина по навигационна карта.

Тъй като Земята не е съвършена сфера, всеки меридиан не е съвършена полуокръжност и дължината на една минута от него е различна на полюса и на екватора. Това е една от причините дължината на морската миля да се стандартизира от Международната извънредна географска конференция през 1929 г. в Монако – една морска миля става равна точно на 1852 m. Оттогава досега повечето страни по света са приели официалната дефиниция.

През XIX век в САЩ морската миля е дефинирана като 6080,2 фута (1853,249 m) на основата на измервания на Земята от американски учени. Международната мярка бива приета през 1954 г.

В Обединеното кралство дефиницията е определена като точно 6080 фута (1853,184 m), с 800 фута по-дълга от сухопътната миля. За яснота тази единица понякога бива наричана „адмиралтейска миля“ (по британското Адмиралтейство). Кралската хидрографска служба приема международната дефиниция през 1970 г.

Свързани единици

Производна единица на морската миля е морският възел – единица за скорост на кораби и самолети, която се дефинира като „една морска миля за час“.

В корабоплаването се използва и единицата кабелт, понякога дефинирана като една десета от морската миля, въпреки че днешната официална дефиниция е доста по-прецизна.

Вижте също

  • Миля, за други видове единици с това име.