Тъкан: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
редакция без резюме
м (Премахнати редакции на 46.249.79.53 (б.), към версия на BotNinja)
мРедакция без резюме
Човешкият [[организъм]] се развива от една [[клетка]] – оплодената [[яйцеклетка]] – [[зигота]]. Тя се дели многократно и от нея се развива многоклетъчен [[зародиш]]. В клетките на зародиша постепенно, от едно клетъчно поколение в друго, се появяват различия в устройството и [[физиология]]та на клетките. Така в многоклетъчния зародиш се обособяват различните видове клетки. Всички клетки изпълняват някои общи функции – хранят се, дишат, растат, делят и др. Но същевременно те се специализират да извършват някои дейности по-добре от други. Например мускулните клетки са приспособени да се съкращават, рецепторните – да възприемат дразнения, жлезистите – да отделят вещества (секрети) и т.н. Клетките, специализирани в едно направление се групират в тъкани. Съвкупност от клетки със сходен строеж и функции, заедно с междуклетъчното вещество се нарича тъкан. Например тъкан е слоят от клетки, които покриват отвътре стената на [[стомах]]а. Те са жлезисти и отделят секрети, които подпомагат смилането на храната, но в стената на стомаха има и друг вид тъкан – мускулна. Мускулните клетки са приспособени да се съкращават и по този начин храната се размесва с храносмилателните [[ензим]]и и се изтласква от стомаха.
 
В организма различни видове тъкани могат да образуват обща структура – [[Орган (анатомия)|орган]]: [[сърце]]то, [[стомах]]а, [[бъбреци]]те, [[бели дробове|белите дробове]]. В органите различните тъкани работят съвместно, но всяка от тях си има свой строеж и функции. От това правило има редица изключения.
 
Тъканите се образуват след като в зародиша се обособят три зародишни пласта – външен ([[ектодерма]]), среден ([[мезодерма]]) и вътрешен ([[ендодерма]]).
* '''[[Нервна тъкан]]''' – специфичен комплекс, притежаващ свойствата възбудимост и проводимост. Осъществява координацията на множество процеси в организма, в това число и мускулното съкращение.
 
Някои учени отделят пети вид тъкан, включваща половите клетки ([[Гамета|гаметите]]) и клетките, от които те произхождат. ТакаТъй като половете са два, тъканта бива два вида – мъжка полова и женска полова тъкан.
 
== Растителни тъкани ==

Навигация