Воница: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м. ред.
мРедакция без резюме
(м. ред.)
'''Воница''' е градче в историческа [[Акарнания]], на брега на [[Амбракийски залив|амбракийския залив]] на [[Йонийско море]].<ref>http://www.akarnania.net/vonitsa/ ΒΟΝΙΤΣΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ</ref> Местоположението му е стратегическо, понеже позволява осъществяването на контрол от юг върху входа/изхода от залива. На срещуположния край на входа/изхода на залива се намира [[Превеза]].
 
[[Етимология]]та на името му е българска. Прониква видоизменено в съвременния [[гръцки език]] ([[димотики]]) от старобългарското [[Войница]]. С последното име градчето е записано и в руския [[Енциклопедичен речник на Брокхауз и Ефрон]]. <ref>Войница, Енциклопедичен речник на Брокхауз и Ефрон, Т. 7 (13), 1892</ref> Наименованието на католическата, венецианска в миналото, епископия в градчето е [[Боница]] <ref>''Annuario Pontificio 2013'' (Libreria Editrice Vaticana 2013 ISBN 978-88-209-9070-1), "Sedi titolari", p. 851</ref>, вероятно видоизменено от българското [[Бойница]].
 
[[Етимология]]та на името му отразява и владението в минало време на цяла [[Етолоакарнания]] от цар [[Симеон Велики]], а после и от цар [[Стефан Душан]]. По времето на втория, а и през целия [[14 век]] и [[15 век]], проникват през Етолоакарнания в [[Атика]] и [[Пелопонес]] т.нар. [[арванити]].
Анонимен потребител

Навигация