Михаил (архангел): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
BotNinja (беседа | приноси)
м форматиране: 1x А|А(Б)
м Owain Knight премести страница „Михаил (архангел)“ като „Михаел (архангел)
(Няма разлика)

Версия от 07:06, 17 октомври 2016

Михаел (иврит: מיכאל, Micha'el или Mîkhā’ēl; гръцки: Μιχαήλ; латински: Michael или Míchaël; арабски: ميخائيل) е главният архангел, главният пазител на небесното Царство и главен страж на Божия закон.

В Откровението на свети Йоан е описана битката на свети Архангел Михаел и неговите ангели със седемглав и десеторог Дракон, в резултат на което Змея, наричан още Дявол или Сатана, е прогонен от Царството небесно на земята.

Освен това според вярванията свети Архангел Михаел пази тялото на Моисей и превежда душите на мъртвите до ада или рая. Самото име Михаел буквално преведено означава "Кой е като Господ?" (miyka'el бил бойния вик на небесните армии на иврит).

Архангел Михаел е един от четиримата архангели в Стария Завет (заедно с Гавриел, Рафаел и Уриел) и един от седемте архангели в Библията. Смята се, че той е помогнал на Господ при сътворяването на Земята. B народните вярвания е известен като "душевадец": Той се спуска при умиращия, с нож изтръгва душата му и я отвежда в отвъдния свят, където заедно с апостол Петър я отправя в духовния рай или в духовния затвор (според това дали е праведна или грешна). Архангел Михаел e още водач на ангелите и светец-покровител на войниците. Някои смятат, че архангел Михаел е превъплътения Адам. Като началник на небесните войнства, свети Архангел Михаел е наричан също и "архистратиг".

Архангел Михаел убива Сатана

В Корана името Михаел също е застъпено, но под друга форма — Микал (Mīka'īl)[1]. Обикновено, ликът му се намира на входа на православните храмове изобразен с меч и писание, подканващо ни да влизаме в църковния храм с чисто сърце и чисти мисли. Счита се, че може да възприема човешки или животински облик и да помага на хората. Играе важна роля в ежедневната битка на хората с демоните на злото и може да съживява.

В Каббала се смята, че на Дървото на Живота - Сефирос, аспекта Ход - слава, величие, там стои архангела Михаел. Преди Месията да дойде, Михаел ще поведе армиите на Небесата срещу Антихриста и ще ги победи. Именно той ще засвири на шофара и ще възвести края на Света.

Виж също

Външни препратки

Бележки