Изгубено поколение: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Поправяне на името на Гъртруд Стайн и свързване със страницата за личността ѝ в Уикицитат.
Ред 1: Ред 1:
'''Изгубеното поколение''' ({{lang-en|Lost Generation}}) е поколението, достигнало зрялост по време на [[Първа световна война|Първата световна война]]. Понятието е популяризирано от американския писател [[Ърнест Хемингуей]], който го използва в единия от двата контрастиращи [[епиграф (литература)|епиграфа]] на своя [[роман]] „[[Слънце изгрява]]“. Там той приписва фразата на [[Гъртруд Стейн]], която по това време е негов наставник и меценат. Освен самия Хемингуей, към изгубеното поколение често се отнасят изтъкнати хора на изкуството като [[Франсис Скот Фицджералд]], [[Томас Стърнз Елиът]] и [[Ерих Мария Ремарк]].
'''Изгубеното поколение''' ({{lang-en|Lost Generation}}) е поколението, достигнало зрялост по време на [[Първа световна война|Първата световна война]]. Понятието е популяризирано от американския писател [[Ърнест Хемингуей]], който го използва в единия от двата контрастиращи [[епиграф (литература)|епиграфа]] на своя [[роман]] „[[Слънце изгрява]]“. Там той приписва фразата на [[q:Гъртруд_Стайн|Гъртруд Стайн]], която по това време е негов наставник и меценат. Освен самия Хемингуей, към изгубеното поколение често се отнасят изтъкнати хора на изкуството като [[Франсис Скот Фицджералд]], [[Томас Стърнз Елиът]] и [[Ерих Мария Ремарк]].


[[Категория:Литературни движения]]
[[Категория:Литературни движения]]

Версия от 16:32, 20 октомври 2016

Изгубеното поколение (Шаблон:Lang-en) е поколението, достигнало зрялост по време на Първата световна война. Понятието е популяризирано от американския писател Ърнест Хемингуей, който го използва в единия от двата контрастиращи епиграфа на своя романСлънце изгрява“. Там той приписва фразата на Гъртруд Стайн, която по това време е негов наставник и меценат. Освен самия Хемингуей, към изгубеното поколение често се отнасят изтъкнати хора на изкуството като Франсис Скот Фицджералд, Томас Стърнз Елиът и Ерих Мария Ремарк. Шаблон:История-мъниче Шаблон:Литература-мъниче