Инокентий IV: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
63 байтове добавени ,  преди 5 години
м
→‎top: -, replaced: [Фридрих II] → [Фридрих II (Свещена Римска империя)|] редактирано с AWB
(→‎top: +картинка)
м (→‎top: -, replaced: [Фридрих II] → [Фридрих II (Свещена Римска империя)|] редактирано с AWB)
Инокентий IV е роден в [[Генуа]] около [[1195]] г. Получава образованието си в [[Болоня]], където завършва канонично право. Въвеждането му в духовен сан става през [[1227]] г., след което бързо се изкачва по стълбата на църковната йерархия: през [[1237]] г. става [[кардинал]], а през [[1247]] г. е избран за [[папа]].
 
Понтификатът на Инокентий IV е белязан с усилената борба на [[Ватикана]] за утвърждаването на върховенството на църковната власт над светската. Инокентий IV продължава политиката на своите предшественици срещу отлъчения от църквата император [[Фридрих II (Свещена Римска империя)|Фридрих II]] и я довежда докрай. Дори след като през [[1245]] г. [[Вселенски събор]] провъзгласява смъкването на императора, папа Инокентий IV го обявява за [[еретик]] и остава отявлен враг на [[Хоенщауфен]]ите до края на живота си, което има фатални последствия за папската политика в [[Египет]] и допринася за неуспеха на [[Седми кръстоносен поход|Седмия кръстоносен поход]]. След свалянето на императора между рицарите в Египет настъпват разногласия и раздори, което става причина за завладяването на Египет от [[Селджукски турци|селджукските турци]] през [[1244]] г. Седмият кръстоносен поход е организиран от Инокентий IV през [[1248]] г. и завършва през [[1254]] г. с пълен разгром на рицарите начело с френския крал [[Луи IX]] при [[Мансура]].
[[File:Pope Innocent IV sends Dominicans and Franciscans out to the Tartars.jpg|thumb|ляво|Папа Инокентий IV изпраща доминикански и францискански мисионери при татарите]]
По време на монголската инвазия в [[Русия]] папа Инокентий IV не само проявява пълно равнодушие към съдбата на [[Източна Европа]], но се опитва да използва ситуацията за разпространяването на папското влияние в Източна Европа и в Монголската империя чрез дейността на мисионери. Целта на папата е насочването на монголците срещу селджуксите турци и Никейската империя, които заплашват кръстоносците на Изток.

Навигация