Разлика между версии на „Рибен“

Направо към навигацията Направо към търсенето
1173 байта изтрити ,  преди 4 години
м
форматиране: 5x тире, 3x кавички, 7 интервала, нов ред (ползвайки Advisor)
м (форматиране: 5x тире, 3x кавички, 7 интервала, нов ред (ползвайки Advisor))
| площ = 35,042
}}
[[Файл:Adpvtea AdPutea Adputea Riben TabulaPeutingeriana.jpg|мини|вляво|Ad Putea на Пойтингеровата карта]]
 
'''Рибѐн''' е [[село]] в [[Северна България]]. То се намира в [[община Долна Митрополия]], [[област Плевен]].
 
== География ==
Село Рибен се намира на 23 кмkm северно от град [[Плевен]] и на 17 кмkm южно от [[Гулянци]]. До селото има директен транспорт - – автобус от автогара Плевен, както и влак до съседното село Подем, разположено на 3 кмkm от Рибен.
 
На влизане в селото се преминава през моста на река [[Вит]]. Край Рибен има прекрасна борова гора, която се простира по дължината на цялото село.
 
== История ==
[[Файл:Adpvtea AdPutea Adputea Riben TabulaPeutingeriana.jpg|мини|вляводясно|Ad Putea на Пойтингеровата карта]]
Името на селото идва от някогашното римско селище и пътна станция Ad Putea. Намирало се е на територията на днешното землище на селото и се е наричало Рибна града, заради многото риба в реката. Местността Езерото, която днес е вододайна зона за селото и град Гулянци, по време на турското иго е била открито езеро. Когато синът на местния ага се удавил там, агата заповядал на селяните да натрупат тръни покрай брега и да затлачат езерото. От тогава до наши дни то напълно е изчезнало и се е превърнало в подземен източник на вода.
 
 
== Известни личности ==
* Иван Ганчов - – опълченец, участник в боевете при Стара Загора и Шипка. Също така взима участие в Балканската война.
* Юри Буков - – български художник-експресионист.
* Георги Василев - най-известният музикант в Плевенска област.
* гл. ас. д-р Катя Петрова - – програмист, служител на годината за 2013 г. в Еврохолд.
* Юри Буков - български художник-експресионист.
* гл. ас. д-р Катя Петрова - програмист, служител на годината за 2013 г. в Еврохолд.
 
По-голямата част от времето си в село Рибен прекарва и писателят Георги Доцев, който е сред 3-та членове от областта, участващи в Сдружението на българските писатели и автор на книгата, озаглавена "Аз„Аз ли съм луд?", посветена на плевенчанина Гошо Кръста.
 
== Забележителности ==
Културна забележителност, която се намира в самия център на селото, е реставрираната и обновена църква, чийто облик е възвърнат с помощта на кметството, дарители от селото и помощи, предоставени от разни организации.
 
Към природните забележителности на Рибен е местността Черешовица, в която е заснет известният български филм "Хан„Хан Аспарух"Аспарух“, като в него са участвали много жители на селото.
 
== Редовни събития ==
Всяка година на центъра на село Рибен на 24 май се празнува курбан на селото. Празникът започва от ранни зори, когато селският мегдан е озвучен от българска народна музика. За най-малките жители кметството провежда надпревара с велосипеди в няколко възрастови групи. Следват награди за победителите, които са предоставени от кметството и жителите. Към обяд оркестър кани празнуващите да заемат местата си на масите, които са подредени в парка. На всички присъстващи се поднася по парче от обредното яре, което е осветено от местните църковни служители. Кметът приветства гостите, след което следва програма, представена от децата от местното училище "Иван Вазов". Празникът на село Рибен продължава до късно през нощта с много веселие и„Иван танциВазов“.
 
== Други ==
В село Рибен съществува единствената на Балканския полуостров бетонна селска [[колоездене|колоездачна]] писта, която е била домакин на републикански и международни състезания. Както почти всички селца в цялата страна Рибен вече не е толкова многолюдно, но се забелязва тенденция към завръщане на младите хора.
 
== Външни препратки ==
 
{{Община Долна Митрополия}}
[[Категория:Села в област Плевен]]

Навигация