Разлика между версии на „Коаксиален кабел“

Направо към навигацията Направо към търсенето
+ш без изт
(+ш без изт)
{{без източници|11:11, 25 ноември 2016 (UTC)}}
[[Картинка:RG-59.jpg|thumb|230px|Коаксиален кабел]]
'''Коаксиалният кабел''' е [[кабел]], ссъставен от централен [[проводник]] и оплетка /(една или няколко/), която служи за екраниранетоекраниране на сигнала в кабелапроводника. Наименованието идва от геометричното разположение на активния (активните) проводници и оплетката. Разположението е ко-аксиалнокоаксиално, т.е. осите им съвпадат. Най-често коаксиални кабели се използват за пренасяне на ВЧ. енергия с възможно най-малко загуби и без да излъчват енергия в пространството. Ако тази среда е атмосферен въздух, сигналът се разпространява със скоростта на светлината c = 3 . 10^8^m/s (скоростта на светлината). При индустриално произвежданите кабели за изолация на проводниците се използват плътни или „разпенени“ [[изолационни материали]]. Те оказват влияние върху скоростта на разпространение на сигнала по кабела и сеимат пресмятазначение при определянепресмятане на „вълновото“ съпротивление на кабелите. Най-разпространени са кабелите с „вълново“ съпротивление 50, 75 и 100 [[ом]]а.
 
Типове изолационни покрития са: Поливинилхлоридполивинилхлорид (PVC), Полиетиленполиетилен, Полипропиленполипропилен, Тефлонтефлон и други. При условие, че е нужно кабелът да издържа на температурни влияния, може да се използва Халархалар или Тефлонтефлон.
 
== Начин на изготвяне ==
Изготвянето на активния проводник става чрез разтапяне на медта[[Мед|мед]] и нейното изтегляне под формата на дълги нишки с нужната дебелина. Нишката преминава през „тунел“, пълен с разтопена маса от бъдещото изолационно покритие. В процеса на движение по цялата дължина на тунела тя изстива и на изхода имамесе получава заготовка на кабел. Последният се навива, маркира и пакетира.
 
Понякога кабелите се изработват под формата на плетеница. Това се прави с няколко цели. Първата цел е да се отделят чифтовете в една система. Втора цел и причина е да се намалят индуктивностите[[индуктивност]]ите в системата. В някои аудио студиа и дискотеки при свързването на звукова техника се практикува чифтовото окабеляване, защото така индуктивността на кабелите намалява, а оттам и смущенията. Последното води до по-високо качество на звука. В нашия случайи по-качествен пренос на данни.
 
[[Категория:Телекомуникации]]

Навигация