Селим II: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
Преместване на ''наставка'' в Уикиданни
Редакция без резюме
Ред 6: Ред 6:
| починал-място=[[Османска империя]]
| починал-място=[[Османска империя]]
}}
}}
'''Селим II''', наричан по прякор '''Пияницата''', е 11-ият султан на [[Османската империя]]. Завзел е [[Йемен]] и о-в [[Кипър]]. По негово време флотът претърпява поражение в [[битка при Лепанто|битката при Лепанто]].Той е син на [[Сюлейман Великолепни]] и [[:bg:Александра_Лисовска|Хюррем Султан]]. През [[1545]] година в [[Кония]] се жени за [[Нурбану Султан]], венецианка и [[Валиде султан]].
'''Селим II''', наричан по прякор '''Пияницата''', е 11-ият султан на [[Османската империя]]. Завзел е [[Йемен]] и о-в [[Кипър]]. По негово време флотът претърпява поражение в [[битка при Лепанто|битката при Лепанто]].Той е син на [[Сюлейман Великолепни]] и [[Александра Лисовска|Хюррем Султан]]. През [[1545]] година в [[Кония]] запознава и влюбва в [[Нурбану Султан]], венецианка и [[Валиде султан]].


Изявен държавен [[везир]] в [[диван]]а по времето на Селим II е [[Йосиф Наси]], а [[велик везир]] - [[Мехмед паша Соколович]], който е женен за султанската дъщеря [[Есмихан Султан]].
Изявен държавен [[везир]] в [[диван]]а по времето на Селим II е [[Йосиф Наси]], а [[велик везир]] - [[Мехмед паша Соколович]], който е женен за султанската дъщеря [[Есмихан Султан]].

Версия от 15:10, 2 декември 2016

Селим II
Султан на Османската империя

Роден
Починал
9 декември 1574 г. (50 г.)
Погребан„Света София“, Истанбул, Турция

Религияислям
Семейство
РодОсманска династия
БащаСюлейман I
МайкаАлександра Лисовска
Братя/сестриМихримах Султан
Шехзаде Мустафа
СъпругаНурбану Султан (1545)
ДецаМурад III
Есмихан Султан
Подпис
Селим II в Общомедия

Селим II, наричан по прякор Пияницата, е 11-ият султан на Османската империя. Завзел е Йемен и о-в Кипър. По негово време флотът претърпява поражение в битката при Лепанто.Той е син на Сюлейман Великолепни и Хюррем Султан. През 1545 година в Кония запознава и влюбва в Нурбану Султан, венецианка и Валиде султан.

Изявен държавен везир в дивана по времето на Селим II е Йосиф Наси, а велик везир - Мехмед паша Соколович, който е женен за султанската дъщеря Есмихан Султан.

По времето на Селим II, с първата руско-турска война, започват конфликтите между Османската Империя и Русия.

Вижте също


Шаблон:Османска империя-мъниче