Бременност: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
м 1 МЕП беше премахнат
м интервал след запетая
Ред 1: Ред 1:
{{Друго значение|биологичния процес|протичането му при хората|Бременност при човека}}
{{Друго значение|биологичния процес|протичането му при хората|Бременност при човека}}


'''Бременността''' е процес при [[живородно животно|живородните]] и [[яйцеживородно животно|яйцеживородните]] [[животни]], при който възрастно животно износва [[ембрион]] във вътрешността на тялото си. Почти винаги износването се извършва от женските, с изключение на рибите от семейство ''[[Syngnathidae]]'', при които тази функция изпълняват мъжките. При различните видове бозайници бременността трае различно,като най-дългата бременност се среща при слоновете-22 месеца.При яйцеживородните животни износването на ембрионите също се нарича „бременност",но зиготата се развива в черупка и оплождането е външно (извън организма)(външното оплождане е характерно за рибите),при което е задължително наличитето на водна среда,където сперматозоидите да се предвижат до получателя.При живородните животни и хората (бозайниците)оплождането е вътрешно.
'''Бременността''' е процес при [[живородно животно|живородните]] и [[яйцеживородно животно|яйцеживородните]] [[животни]], при който възрастно животно износва [[ембрион]] във вътрешността на тялото си. Почти винаги износването се извършва от женските, с изключение на рибите от семейство ''[[Syngnathidae]]'', при които тази функция изпълняват мъжките. При различните видове бозайници бременността трае различно,като най-дългата бременност се среща при слоновете-22 месеца.При яйцеживородните животни износването на ембрионите също се нарича „бременност", но зиготата се развива в черупка и оплождането е външно (извън организма)(външното оплождане е характерно за рибите),при което е задължително наличитето на водна среда,където сперматозоидите да се предвижат до получателя.При живородните животни и хората (бозайниците)оплождането е вътрешно.


[[Категория:Акушерство и гинекология]]
[[Категория:Акушерство и гинекология]]

Версия от 22:13, 5 декември 2016

Тази статия е за биологичния процес. За протичането му при хората вижте Бременност при човека.

Бременността е процес при живородните и яйцеживородните животни, при който възрастно животно износва ембрион във вътрешността на тялото си. Почти винаги износването се извършва от женските, с изключение на рибите от семейство Syngnathidae, при които тази функция изпълняват мъжките. При различните видове бозайници бременността трае различно,като най-дългата бременност се среща при слоновете-22 месеца.При яйцеживородните животни износването на ембрионите също се нарича „бременност", но зиготата се развива в черупка и оплождането е външно (извън организма)(външното оплождане е характерно за рибите),при което е задължително наличитето на водна среда,където сперматозоидите да се предвижат до получателя.При живородните животни и хората (бозайниците)оплождането е вътрешно. Шаблон:Размножаване-мъниче