Азотни оксиди: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
Страницата е вече обвързана с Уикиданни: 3 МЕП-а бяха премахнати
м →‎Азотен диоксид: -, replaced: [орган] → [орган (анатомия)|] редактирано с AWB
Ред 15: Ред 15:


== Азотен диоксид ==
== Азотен диоксид ==
[[Азотен диоксид|Азотният диоксид]] ('''NO<sub>2</sub>''') е червено-кафяв, силно [[отрова|отровен]], лесно [[течност|втечняем]] газ. Той дразни лигавицата на [[око|очите]] и дихателните [[орган]]и, предизвиква [[хрип]]ове, [[кашлица]], [[задух]]. Концентрация от 0,4 mg/dm<sup>3</sup> е смъртоносна за възрастен човек. Азотният диоксид е [[киселинен оксид]]. Взаимодейства с оксиди и [[основен оксид|основни оксиди]]. Той е и силен [[оксидатор]]. Степента му на окисление е '''+ 4'''. Получаване:
[[Азотен диоксид|Азотният диоксид]] ('''NO<sub>2</sub>''') е червено-кафяв, силно [[отрова|отровен]], лесно [[течност|втечняем]] газ. Той дразни лигавицата на [[око|очите]] и дихателните [[орган (анатомия)|орган]]и, предизвиква [[хрип]]ове, [[кашлица]], [[задух]]. Концентрация от 0,4 mg/dm<sup>3</sup> е смъртоносна за възрастен човек. Азотният диоксид е [[киселинен оксид]]. Взаимодейства с оксиди и [[основен оксид|основни оксиди]]. Той е и силен [[оксидатор]]. Степента му на окисление е '''+ 4'''. Получаване:
:: <math>2N^{+2}O^{-2} + O_{2}^{0} \to 2N^{+4}O_{2}^{-2} + Q</math>
:: <math>2N^{+2}O^{-2} + O_{2}^{0} \to 2N^{+4}O_{2}^{-2} + Q</math>



Версия от 11:31, 12 декември 2016

Азотните оксиди са химични съединения на азота с кислород. Спрямо кислорода азотът проявява от +1 до +5 степен на окисление. Поради това той образува пет оксида:

Диазотен оксид

Диазотният оксид, още известен като "райски газ", е химично съединение с емпирична формула N2O. Той е неутрален оксид. При стайна температура е безцветен незапалим газ, с приятна сладникава миризма и вкус. Използва се в хирургията и денталната медицина (зъболечението) заради своя анестетичен и аналгетичен ефект. Името му "райски газ" идва от чувството за еуфория, което причинява при вдишване. Това свойство на газа му дава приложение и като наркотик. Друго негово приложение е като оксидатор в ракетните двигатели. Използва се и при двигателите с вътрешно горене - добавен към горивото, увеличава мощността им.

Азотен оксид

Азотният оксид (NO) е безцветен газ, неразтворим във вода. Не взаимодейства с киселини и основи. Той е неутрален оксид. Получава се при пряко взаимодействие на азот с кислород. Степента на окисление на азота в този оксид е + 2. Получаване:

(с помощта на електрическа искра);

Диазотен триоксид

Диазотният триоксид (N2O3) е анхидрид на азотистата киселина. Той е газ и е синьо-зелен на цвят. Степента му на окисление е + 3. Той е силно токсичен нетраен газ.

Азотен диоксид

Азотният диоксид (NO2) е червено-кафяв, силно отровен, лесно втечняем газ. Той дразни лигавицата на очите и дихателните органи, предизвиква хрипове, кашлица, задух. Концентрация от 0,4 mg/dm3 е смъртоносна за възрастен човек. Азотният диоксид е киселинен оксид. Взаимодейства с оксиди и основни оксиди. Той е и силен оксидатор. Степента му на окисление е + 4. Получаване:

Азотният диоксид е разтворим и взаимодейства химически с вода, при което се получават азотна киселина и азотиста киселина:

Диазотен пентаоксид

Диазотният пентаоксид (N2O5) е анхидрид на азотната киселина; кристално, безцветно вещество. Той е нетраен и при обикновени условия се разлага на азотен диоксид и кислород. Много силен оксидатор със степен на окисление + 5. Представлява интерес при производството на експлозиви. Лесно се разтваря във вода, като образува азотна киселина:

Екологични проблеми

Високото съдържание на азотни оксиди в атмосферата предизвиква сериозни екологични проблеми - киселинни дъждове и смог. Основни замърсители на околната среда с азотни оксиди са тецовете, азотноторовите заводи, моторните превозни средства.