Разлика между версии на „Победа (област Плевен)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
интервал преди запетая
м (област с малка буква)
м (интервал преди запетая)
== География ==
Село Победа се намира на 5 км от общинския център град Долна Митрополия и на 15 от град Плевен. Землището на село Победа се намира западно по течението на р.Вит. На запад и север то граничи със землищата на гр. Тръстеник и с. Подем. На изток със селата Божурица и Биволаре, на юг- с гр.Долна Митрополия.
Релефа на населеното място е абсолютно равнинен , без хълмове, височини и долове.
Климатът е умерено- континентален. Зимата е истинска зима – с дълго задържащ се сняг, а лятото е топло и горещо. Температурите през лятото достигат 35-40 градуса , а през зимата падат до – 10-15. Валежите са недостатъчни, не са рядкост летните засушавания. Дъждовете през лятото са рядко явление, но когато ги има, обикновено са бурни и мощни, като „ из ведро”. Преобладават северозападни ветрове.
Почвите в населеното място са чернозем и алувиално- ливадни. В съчетание с климатичните условия те способстват за виреене и получаване на добиви над средното равнище за страната от пшеница, царевица, слънчоглед, люцерна и др. Благоприятният като цяло климат в района е подходящ за отглеждане на зърнено житни култури и зеленчуци.
На територията на селото има типични дървесни видове, характерни за равнинните райони в България. Има отделни вековни широколистни дървета, защитени от унищожаване. В самото населено място растителността е много и е разнообразна, като един голям парк, но извън селото няма гори и е почти обезлесено.
43 645

редакции

Навигация