Разлика между версии на „Мандинка“

Направо към навигацията Направо към търсенето
+Категория:Етнически групи в Африка; ± 2 категории, ползвайки HotCat
(Страницата е вече обвързана с Уикиданни: 1 МЕП беше премахнат)
(+Категория:Етнически групи в Африка; ± 2 категории, ползвайки HotCat)
}}
 
'''Мандинка''' (познати още като ''мандингас, мандинго, малинке, малинка, маненка, манденка, манденга, мандинко'') е една от най-големите етнически групи в [[Западна Африка]], с общо население от над 13 милиона души. Мандинка са най-многобройните представители на групата народности манде, към които принадлежат [[бамбара]], [[диула]], [[сонинке]] и [[бозо]]. Те са преките наследници на [[Мали (империя)|Империята Мали]], която достига своя апогей по време на управлението на крал Сундиата Кейта. Около 5,3 милиона души говорят езикът мандинка, който е част от езиковата група манде, която от своя страна принадлежи към езиковото семейство [[нигер-конго]]. Доминиращата религия е [[ислям]]ът, изповядван от 99% от мандинка, но често смесван с местни традиционни вярвания и анимизъм.
 
Те са най-многобройните представители на групата народности манде, към които принадлежат [[бамбара]], [[диула]], [[сонинке]] и [[бозо]]. Те са преките наследници на [[Мали (империя)|Империята Мали]], която достига своя апогей по време на управлението на крал Сундиата Кейта. Около 5,3 милиона души говорят езикът мандинка, който е част от езиковата група манде, която от своя страна принадлежи към езиковото семейство [[нигер-конго]]. Доминиращата религия е [[ислям]]ът, изповядван от 99% от мандинка, но често смесван с местни традиционни вярвания и анимизъм.
 
Мандинка живеят предимно в Западна Африка, като съществени групи има в [[Гамбия]], [[Гвинея]], [[Мали]], [[Сиера Леоне]], [[Кот д'Ивоар]], [[Сенегал]], [[Буркина Фасо]], [[Либерия]], [[Гвинея Бисау]], [[Нигер]], [[Мавритания]] и [[Чад]]. Въпреки широкото си разпространение единствено в Гамбия мандинка са най-голямата етническа група.
Повечето живеят в обединения от няколко големи семейства, установени най-често в традиционни села. Селата на мандинка имат значителна автономност, управлявани от вожд или съвет на възрастните. Повечето мандинка не могат да пишат или четат на официалните езици в страните, където живеят. За езика мандинка се използват латински букви или [[арабска азбука|арабската азбука]], като втората се владее от около половината от възрастното население. Овладяването на арабската писменост е възможна основно чрез множеството религиозни училища, където децата учат [[Корана]] на [[арабски език|арабски]].
 
За родина на мандинка се счита сегашната територия на Мали, където през 13 век те създават Империята Мали, която се простира над значителна част от Западна Африка. Мандинка постепенно започват да се разселват западно от течението на река Нигер, търсейки по-добри условия за живот. През 18 век по време на серията от конфликти с Кралство Фута Джалон, територия на народа [[фулбе]], повече от половината мандинки приемат исляма, който скоро се превръща в единствената религия. През 16, 17 и 18 век около една трета от всички мандинка са поробени и изпратени в Америките. Съществена част от сегашното афро-американско население живеещо в САЩ произхожда от мандинка.
 
[[Категория:Етнически групи в Африка]]
[[Категория:Етнически групи в Гамбия]]
[[Категория:Етнически групи в Гвинея]]
[[Категория:Етнически групи в Буркина Фасо]]
[[Категория:Етнически групи в Нигер]]
[[Категория:ЕтническиНаселение групи вна Гвинея-Бисау]]
[[Категория:Етнически групи в Мавритания]]
[[Категория:Етнически групи в Сиера Леоне]]
[[Категория:ЕтническиНаселение групи вна Либерия]]
[[Категория:Етнически групи в Сенегал]]
[[Категория:Народи в Чад]]

Навигация