Елена Георгиева: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Елена Трайчева Георгиева (Керпичева)''' е българска езиковедка (р. 1930 г.). Ученичка на [[Любомир Андрейчин]]. Цялата й кариера преминава в Института за български език при Българската академия на науките. Преподава и в Шуменския и в Пловдивския университет. Автор на многобройни публикации по синтаксис на съвременния български книжовен език, по история на новобългарския книжовен език, по езикова култура и езиково строителство. По-важни публикации: '''Обособени части в българския книжовен език''' ,'''Словоред на простото изречение'''', '''Словоред на усложненото просто изречение''' ,'''Езикова култура и езиково обучение'''. Редактор и съавтор на 3-томната академична граматика на българския книжовен език. Отговорен редактор и автор в '''Правописен речник на съвременния български книжовен език (1983/1995).
'''Елена Трайчева Георгиева (Керпичева)''' е българска езиковедка (15 март 1930 г. - 10 януари 2007 г.). Ученичка на [[Любомир Андрейчин]]. Цялата й кариера преминава в Института за български език при Българската академия на науките. Преподава и в Шуменския и в Пловдивския университет. Автор на многобройни публикации по синтаксис на съвременния български книжовен език, по история на новобългарския книжовен език, по езикова култура и езиково строителство. По-важни публикации: '''Обособени части в българския книжовен език''' ,'''Словоред на простото изречение'''', '''Словоред на усложненото просто изречение''' ,'''Езикова култура и езиково обучение'''. Редактор и съавтор на 3-томната академична граматика на българския книжовен език. Отговорен редактор и автор в '''Правописен речник на съвременния български книжовен език (1983/1995).
Отговорен редактор и съавтор на еднотомната академична '''История на новобългарския книжовен език (1989 г.)'''.
Отговорен редактор и съавтор на еднотомната академична '''История на новобългарския книжовен език (1989 г.)'''.
[[Категория: Български езиковеди|Георгиева, Елена]]
[[Категория: Български езиковеди|Георгиева, Елена]]

Версия от 09:47, 11 януари 2007

Елена Трайчева Георгиева (Керпичева) е българска езиковедка (15 март 1930 г. - 10 януари 2007 г.). Ученичка на Любомир Андрейчин. Цялата й кариера преминава в Института за български език при Българската академия на науките. Преподава и в Шуменския и в Пловдивския университет. Автор на многобройни публикации по синтаксис на съвременния български книжовен език, по история на новобългарския книжовен език, по езикова култура и езиково строителство. По-важни публикации: Обособени части в българския книжовен език ,Словоред на простото изречение', Словоред на усложненото просто изречение ,Езикова култура и езиково обучение. Редактор и съавтор на 3-томната академична граматика на българския книжовен език. Отговорен редактор и автор в Правописен речник на съвременния български книжовен език (1983/1995). Отговорен редактор и съавтор на еднотомната академична История на новобългарския книжовен език (1989 г.).