Разлика между версии на „Имралъ“

Направо към навигацията Направо към търсенето
→‎История: ъглови кавички -> български кавички редактирано с AWB
м (Робот: Преместване на 19 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:Q343902)
(→‎История: ъглови кавички -> български кавички редактирано с AWB)
В древни времена на остров са възникнали няколко гръцки селища, където основен поминък са [[винарство]]то, [[риболов]]ът, а по-късно и [[коприна]]рството. В късновизантийската епоха островът играе ключова роля на морска база за складиране и претоварване, която свързва столицата на империята [[Константинопол]] и най-големия византийски град в Мала Азия - [[Пруса]].
 
През 1308 г. остров Калолимнос (буквално: «добър„добър остров»остров“) е завзет от османски пирати, ръководени от ''емир Али'', от чието име и произхожда турското наименование на острова. [[Византийски флот|Византийският флот]] повече не може да поддържа връзката на столицата с Пруса. През 1326 г. и самият град Пруса [[Обсада на Бурса|пада]] в ръцете на мюсюлманите.
 
До началото на ХХ век на острова има 3 гръцки села. През 1922-1923 г., по време на [[Гръцко-турска война (1919-1922)|гръцко-турската война]], всички гърци са изселени. Оттогава властите на Турция, наследила острова от [[Османската империя]], започват да го използват за разстрел и/или заточение на политзатворници. На острова държат лидера на [[Кюрдската работническа партия]] [[Абдула Йоджалан]].

Навигация