Микрометър (единица): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
BotNinja (беседа | приноси)
м без right/дясно в картинки (x1)
Написах, че един микрон е 0.001 от милиметъра - една хилядна от милиметъра, така всеки българин би разбрал какво е.
Ред 2: Ред 2:
''За измервателния уред вижте [[Микрометър (уред)]]. За съзвездието вижте [[Микрометър (съзвездие)]].
''За измервателния уред вижте [[Микрометър (уред)]]. За съзвездието вижте [[Микрометър (съзвездие)]].


'''Микрометърът''' (означание '''µm''') е [[единица]] за дължина, производна на единицата [[метър]]. Микрометърът е равен на една милионна част от метъра (1 µm = 10<sup>–6</sup> m). Известен е и като '''микрон''' (означаван с '''µ'''), но това наименование е остаряло – използвано е официално до 1967 г., когато [[CGPM|Генералната конференция по мерки и теглилки]] (Conférence Générale des Poids et Mesures, CGPM) забранява понятието ''микрон'' да се използва съвместно с единиците от [[SI]].
'''Микрометърът''' (означание '''µm''') е [[единица]] за дължина, производна на единицата [[метър]]. Микрометърът е равен на една милионна част от метъра (1 µm = 10<sup>–6</sup> m, което е 0.001 mm). Известен е и като '''микрон''' (означаван с '''µ'''), но това наименование е остаряло – използвано е официално до 1967 г., когато [[CGPM|Генералната конференция по мерки и теглилки]] (Conférence Générale des Poids et Mesures, CGPM) забранява понятието ''микрон'' да се използва съвместно с единиците от [[SI]].


== Примери за обекти с размери от 1 до 10 микрометра ==
== Примери за обекти с размери от 1 до 10 микрометра ==

Версия от 14:27, 5 януари 2017

Прашинка с размер от порядъка на един микрометър върху главичка на топлийка

За измервателния уред вижте Микрометър (уред). За съзвездието вижте Микрометър (съзвездие).

Микрометърът (означание µm) е единица за дължина, производна на единицата метър. Микрометърът е равен на една милионна част от метъра (1 µm = 10–6 m, което е 0.001 mm). Известен е и като микрон (означаван с µ), но това наименование е остаряло – използвано е официално до 1967 г., когато Генералната конференция по мерки и теглилки (Conférence Générale des Poids et Mesures, CGPM) забранява понятието микрон да се използва съвместно с единиците от SI.

Примери за обекти с размери от 1 до 10 микрометра

Източници

Вижте също